SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Parlamentosu, etnik azınlıklara ilişkin yasayı onayladı

Ukrayna Parlamentosu(Verhovna Rada), 21 Eylül 2023 tarihinde etnik azınlıkların hak ve özgürlüklerinin uygulanmasını düzenleyen yasayı onayladı.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2023 16:15
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2023 16:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Parlamentosu, etnik azınlıklara ilişkin yasayı onayladı

Ukrayna Milletvekili Yaroslav Jeleznyak, 21 Eylül 2023 tarihinde Ukrayna Parlamentosunun (Verhovna Rada) etnik azınlıkların hak ve özgürlüklerinin uygulanmasını düzenleyen yasayı onayladığını söyledi.

Jeleznyak, parlamentoya sunulan etnik azınlık kanunu yasa tasarısına 318 milletvekili oy verdi. Jeleznyak, girişimin amacını açıklarken, "Ukrayna tarafından onaylanan uluslararası anlaşmalara uygun olarak milli azınlıklara mensup kişilerin hak ve özgürlüklerinin uygulanmasına ilişkin yasal düzenlemeyi iyileştirmektir" ifadelerini kullandı.

Milletvekili, yasa tasarısı ikinci okuma için hazırlanırken Venedik Komisyonu'nun tavsiyelerinin kısmen dikkate alındığını, özellikle aşağıdaki önerilerin yasaya eklenerek kabul edildiğini kaydetti.

Kabul edilen kanunda, etnik azınlık kavramı tanımlanıyor. Belgede ayrıca okul çocuklarına ücretsiz ders kitapları (elektronik olanlar dahil) sağlanması da öngörülüyor. Etnik azınlıkların yaşadığı yerleşim yerlerinde dilin reklam, diğer etkinlikler ve yardımlarda kullanılmasına izin verileceği düzenlendi. Ayrıca yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan etnik azınlıkların dillerinin devlet tarafından korunması, etnik azınlıkların geleneksel kültürünün ve somut olmayan kültürel mirasının desteklenmesi ve korunması da sağlanmaktadır.

UKRAYNA'NIN AB MÜZAKERELERİNDE ÖNEMLİ AŞAMA

Kanunun, Ukrayna topraklarında yaşayan Ruslar için geçerli olmayacağı da vurgulanıyor. Kabul edilen yeni kanunun Ukrayna’nın AB müzakerlerinde önemli bir aşama olarak kaydedildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.