SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Olimpiyat Komitesi Başkanı: Rus sporcuların kısıtlanması bizim zaferimizdir

Ukrayna Olimpiyat Komitesi Başkanı Vadım Gutsayt, 2024 Paris Yaz Olimpiyatları'na çok az sayıda Rus sporcunun tarafsız olarak katılmasına izin verilmesinin Ukrayna’nın başarısı olduğunu ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2024 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2024 17:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Olimpiyat Komitesi Başkanı: Rus sporcuların kısıtlanması bizim zaferimizdir

2024 Paris Yaz Olimpiyatları 26 Temmuz-11 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek. Yaz Olimpiyatlarına katılan Rus sporcuların sayısı oldukça az olmakla birlikte, tamamının hakları ve olanakları önemli ölçüde kısıtlı olacak.

Ukrayna Olimpiyat Komitesi Başkanı Vadım Gutsayt, 19 Temmuz 2024 tarihinde Ukrayna televizyonunda yaptığı açıklamada 2024 Paris Yaz Olimpiyatları'na çok az Rus sporcunun katılacağına dikkat çekerek, “15 Rus ve 16 Belarus sporcu; bayrak, millî marş ve millî takımları olmadan, yani hiçbir şeysiz katılacaklar. Açılış töreninde onlar yer almayacaklar. Örneğin 2021 Tokyo Olimpiyatları'na 330 Rus sporcu katılmıştı. Bana göre bu bizim başarımız.” dedi.

Olimpiyatlara katılabilecek Rus sporcuların Rusya’da yaşamadığını belirten Gutsayt, “Olimpiyatlara katılacak olan tüm Rus sporcular yurt dışında ikamet ediyorlar ve tarafsız atletler olarak katılacaklar. Rusya’da yaşayanlar Olimpiyatlara katılamayacak." şeklinde konuştu.

SALDIRGANLIK NEDENİYLE MEN EDİLDİLER

Rusya ve Belarus, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Paris Olimpiyatları'nda takım sporlarından men edildi.

Rusya ve Belarus pasaportuna sahip bireysel sporcuların diğer birçok spor dalında eleme müsabakalarında tarafsız olarak yarışmalarına ve daha sonra Olimpiyatlara katılmak için başvurmalarına izin verildi.

Olimpiyat madalyalı Ukraynalı sporcular ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), IOC ve spor liderlerini tüm Ruslara genel bir yasak getirmeye çağırdı. Atletizmin ardından, futbolda da FIFA ve UEFA, Şubat 2022'de başlayan işgalden birkaç gün sonra Rus takımlarını uluslararası oyunlardan men etti.

Tarafsız statü için iki aşamalı inceleme süreci önce spor yönetim organlarından, ardından da Spor Tahkim Mahkemesi'nde temyize gidilmeden önce IOC'den geçiyor.

Rus sporcuların, Ukrayna'nın işgalini alenen desteklememiş olmaları, askeri veya devlet güvenlik teşkilatlarıyla bağlantılı olmamaları da dahil olmak üzere bir dizi şarta uymaları bekleniliyor

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.