SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’nın AB üyeliğine Portekiz’den tam destek

Portekiz Dışişleri Bakanı Paulo Rangel, 4 Nisan'da yaptığı açıklamada yeni hükûmetin Ukrayna’nın AB üyeliğine tam destek verdiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2024 20:20
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2024 20:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’nın AB üyeliğine Portekiz’den tam destek

Portekiz Dışişleri Bakanı Paulo Rangel, 4 Nisan'da yaptığı açıklamada eski Portekiz Başbakanı Antonio Costa'nın Ukrayna'nın AB üyeliğine dair tereddütlerini eleştirirken, yeni Portekiz hükûmetinin Ukrayna'nın Avrupa Birliği (AB) hedefini tamamen desteklediğini açıkladı.

"ARTIK HİÇBİR BELİRSİZLİK YOK"

Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında konuşan Rangel, Costa hükûmetinin Ukrayna'nın yanında olduğunu ancak AB'nin genişlemesi söz konusu olduğunda "en azından bir miktar tereddüt olduğunu ve bunun her zaman bir belirsizlik marjı yarattığını" ifade etti. Ayrıca Rangel, sözlerine "Artık hiçbir belirsizlik yok" ifadelerini de ekledi. 

Rangel, “Başbakan Luis Karadağ, AB'nin genişlemesinden yana olduğuna dair açık bir sinyal verdi. Bunun açıklığa kavuşturulması gerektiğini düşünüyorum çünkü Portekiz, özellikle de Ukrayna'ya geçen yıl aday statüsü verilirken bazı tereddütler yaşadı” dedi.

Mart ayında yapılan parlamento seçimleri sonrasında Portekiz Sosyalist Partisinden Costa'nın yerine merkez sağ Luis Karadağ geçmişti. 

UKRAYNA'NIN AB ÜYELİK MÜZAKERE SÜRECİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ülkesinin AB üyelik sürecindeki müzakerelerin tarama sürecinin 25 Ocak’ta resmî olarak Brüksel'de başladığını duyurmuştu. Konuyla ilgili bilgi veren Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Ukrayna'nın AB'ye üyelik sürecinin hız kazandığını belirtmişti. Zelenskıy, "Ukrayna mevzuatının AB normlarıyla uyumunun değerlendirilmesine yönelik kapsamlı çalışma, Ukrayna delegasyonunun oluşumu ve müzakere konumumuz önümüzde. Ukrayna hükûmet ekibinin tam katılımını ve ilk hükûmetlerarası konferansının bu baharda düzenlenmesini bekliyorum" değerlendirmesinde bulunmuştu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.