SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'nın 33. bağımsızlık yıl dönümü

1991 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nden (SSCB) ayrılan Ukrayna, bugün bağımsızlığının 33. yıl dönümünü kutluyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2024 08:30
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2024 12:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'nın 33. bağımsızlık yıl dönümü

Ukrayna, 1991’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nden (SSCB) ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. Egemenliğini korumak için, terörist devlet Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimine karşı 30 aydır mücadele eden Ukrayna bugün 33. Bağımsızlık Günü'nü kutluyor.

Bugün daha anlamlı hale gelen Bağımsızlık Günü'nde olası Rus saldırısı yüzünden toplu kutlamalar yasaklanmış olsa da pek çok Ukraynalı, gururlu gününü yaşıyor.

Birçok Ukraynalı bağımsızlık savaşçısı, insan hakları savunucusu ve muhalifi onlarca yıl totaliter komünist rejimine karşı mücadele ederek sonunda SSCB’nin dağılmasına katkıda bulundu.

Ukrayna, Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Parlamentosu 24 Ağustos 1991 tarihinde, Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan eden belgeyi kabul etti ve 1 Aralık 1991 tarihinde düzenlenen referandumda Ukraynalıların yüzde 90’ından fazlası Ukrayna’nın bağımsızlığı için oy verdi.

Ukrayna 1991’de, uluslararası kabul görmüş sınırlar içinde özgür, demokratik ve egemen bir devlet inşa etmek için bağımsızlığını ilan etti.

O zamandan beri, Ukrayna’da otoriterliği yeniden kurma girişimleri, birçok kez güçlü Ukrayna halkının direnişiyle karşılaştı.  Kasım 2004'ten Ocak 2005'e kadar devam eden Turuncu Devrim ve Kasım 2013-Şubat 2014 arasında yaşanan Onur Devrimi, özgürlüğün Ukrayna halkının nihai seçimi ve ifadesi olduğunu gösterdi.

SSCB’nin çöküşünü jeopolitik bir felaket olarak gören Rus hükûmeti, bağımsız ve güçlü bir Ukrayna’nın varlığına tahammül edemedi. Bu nedenle, Onur Devrimi’nin kazandığı netleşince Kremlin yönetimi, hibrit yöntemlerle Ukrayna’ya karşı bir savaş başlattı ve Rus propagandası, bunca yıl Euromeydan olaylarını ve katılımcılarını karalamaya çalıştı.

Rusya 2014’te Kırım’ı işgal etti ve Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde hükûmet binalarını ele geçirmek için silahlı ayrılıkçı hareketi kışkırttı. Daha sonraki 8 yıl boyunca Kremlin, yasa dışı ilhak ettiği Kırım’a ve tek taraflı bağımsızlık ilan eden ayrılıkçı Lugansk ve Donetsk bölgelerine Rus güçlerini konuşlandırmayı sürdürerek daha büyük saldırı için temel hazırladı.

İşgalci Putin, 24 Şubat 2022’te sabahın erken saatlerinde televizyondan "Ukrayna'da özel askeri operasyon" başlattıklarını duyurdu. Böylece Rusya’nın Ukrayna’ya karşı topyekûn işgal girişimi başladı.

Öte yandan yüzyıllardır Rus emperyalizmine karşı direnen Ukrayna halkı, işgal saldırılarıyla uğradığı her türlü katliam, tahribat karşısında topraklarını savunma azminden bir adım geri atmadı.

Ukrayna halkı, ordusuyla bütünleşerek bağımsızlık yolunda kararlılığını ortaya koydu ve dünya çapında takdir topladı. Rus saldırıları altındaki Ukrayna, bir buçuk yıldır geniş çaplı işgal girişimine karşı güçlü direnişe devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.