SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna: Kahovka Barajı'nda patlamaya sebep olanlar adalete teslim edilecek

İşgalci Rusların patlamaya neden olduğu Kahovka Hidroelektrik Santrali tamamen suya gömüldü. Ukrayna devlet kuruluşu Ukrgidroenergo, hidroelektrik santralin tamamen yok edildiğini açıklarken; Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) olayla ilgili soruşturma başlattı.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2023 13:15
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2023 13:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna: Kahovka Barajı'nda patlamaya sebep olanlar adalete teslim edilecek

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Barajın havaya uçurulmasının ardından Kahovka Hidroelektrik Santrali tamamen suya gömüldü. Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), çevre felaketinden sorumlu olan tüm Rus üst düzey yetkililerin ve askerlerin cezalandırılmasını sağlamak için soruşturma açtığını duyurdu.

İşgalci Rusya  gece saatlerinde, Kahovka (Kakhovka) Hidroelektrik Santrali’nin üst barajını havaya uçurdu. Baraja yakın bulunan yerleşim yerleri kısa süre içinde su altında kaldı. Sosyal medya üzerinden görüntüleri paylaşan bir Herson sakini, barajın altındaki su seviyesinin, barajdaki su seviyesiyle eşitlendiğini belirtti.

KAHOVKA HİDROELEKTRİK SANTRALİ TAMAMEN YOK EDİLDİ

Dnipro ve Dnister (Dinyester) nehirleri boyunca birçok büyük hidroelektrik santralini yöneten Ukrayna devlet kuruluşu Ukrgidroenergo, makine dairesinin içeriden patlatılması nedeniyle Kahovka Hidroelektrik Santrali'nin tamamen yok edildiğini ve restore edilemeyecek hale geldiğini duyurdu. 

SBU SORUŞTURMA BAŞLATTI

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Kahovka Hidroelektrik Santrali’nin patlatılması ile ilgili soruşturma açtığını bildirdi. SBU Başkanı Vasıl Malyuk, “(Rusya), Kahovka Hidroelektrik Santrali’nin barajını patlatarak nihai olarak tüm uygar dünya için bir tehdit olduğunu kanıtladı. Çünkü yalnızca gerçek bir terörist devlet bu düzeyde insan yapımı ve ekolojik bir felakete sebep olabilir. Rusya mutlaka hem savaş alanında hem de uluslararası mahkemelerde bu yüzden cezalandırılacaktır” açıklamasını yaptı. Malyuk, hem Kahovka Hidroelektrik Santrali’ni havaya uçurma emrini veren Rus yetkililerin, hem de emri uygulayanların adalete teslim edileceğini vurguladı.

SBU, işgalci Rusya'nın çevre sağlığı ve savaş hukukunu hiçe saydığını belirterek, soruşturmanın bu yönde devam edeceğini ifade etti.

BARAJI HAVAYA UÇURAN RUS BİRLİĞİ BİLİNİYOR!

Rus işgali altında bulunan Ukrayna bölgelerinde faaliyet gösteren "Ateş" isimli gizli direniş hareketi, Kahovka Hidroelektrik Santrali’ni havaya uçuran Rus birliğini açıkladı. Ateş hareketi, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Bunu, Stavropol Bölgesi, Budyonnovsk şehrinden 205. motorlu tüfek tugayının 1. taburu yaptı.” denildi.

UKRAYNA TAHLİYE BAŞLATTI

Ukrayna, patlamanın ardından barajın yakınında kontrol altında tuttuğu yerleşim yerlerinden sivilleri tahliye etmeye başladı. Herson Bölge Askeri İdaresi Başkanı Oleksandr Prokudin, şu anda Dnipro Nehri'nin sağ kıyısındakı kritik bölgede 16 bin kişinin bulunduğunu aktararak bölgedeki insanlara tahliye çağrısı yaptı. Şu ana kadar 900'e yakın vatandaşın tahliye edildiği öğrenildi.

RUSYA, ZAPORİJJYA NÜKLEER SANTRALİ İÇİN TEHDİT OLUŞTURDU

Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu Energoatom, işgalcilerin saldırısı sonucunda Kahovka Barajı'ndaki su seviyesinin hızla düştüğünü ve bunun Rus işgali altındaki Zaporijjya Nükleer Santrali için bir tehdit oluşturduğunu duyurdu. Energoatom yaptığı açıklamada, "Nükleer santralin türbin kapasitörleri ve güvenlik sistemlerinin güç alması için Kahovka Barajı’ndaki suya ihtiyaç duyuluyor. Saat 8.00 itibarıyla santralin soğutma havuzundaki su seviyesi 16.6 metredir ve bu santralin ihtiyaçları için yeterlidir" denildi. Şu an için santraldeki durumun kontrol altında olduğu belirtildi.

UAEA DURUMU TAKİP EDİYOR

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) da Zaporijjya Nükleer Santrali’ndeki durumu takip ettiklerini duyurarak, "Zaporijjya Nükleer Santrali'ndeki UAEA uzmanları durumu yakından izliyor. Acil bir nükleer güvenlik riski yok” açıklamasını yaptı.

İŞGALCİLER, BARAJA MAYIN DÖŞEMİŞTİ!

Daha önce Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rus işgal güçlerinin, Herson bölgesindeki Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'na mayın döşediklerini duyurmuştu. Uzmanlar, Kahovka Barajı'nın havaya uçurulmasıyla Herson dahil 80 yerleşim yerinin sular altında kalabileceğine dikkat çekmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.