SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, işgalden etkilenen yerli halklar için harekete geçti

Dünya Yerli Halklar Günü vesilesiyle Kıyıv'de İşgal Rejiminden Etkilenen Ukrayna Yerli Halklarının Haklarının Sağlanmasına İlişkin Devlet Politikası Stratejisi'nin geliştirilmesi amacıyla toplantı düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2024 11:02
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2024 11:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, işgalden etkilenen yerli halklar için harekete geçti

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Ofisi'nde 2030 yılına kadar olan dönem için İşgal Rejiminden Etkilenen Ukrayna Yerli Halklarının Haklarının Sağlanmasına İlişkin Devlet Politikası Stratejisi'nin geliştirilmesi amacıyla toplantı tertip edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) teşkilâtının kararı üzerine, 1995 yılından bu yana her 9 Ağustos tarihinde kutlanan Dünya Yerli Halklar Günü vesilesiyle düzenlenen programa, Ukrayna devlet kurumlarının temsilcileri, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ile akademisyenler katıldı.

Toplantının açılış konuşmalarını, Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar Temsilcisi Elvin Kadırov ve Eşit Haklar ve Özgürlükler, Ulusal Azınlıklar, Siyasi ve Dini Görüşlerden sorumlu Komisyon Üyesi Oleksandr Osipov gerçekleştirdi.

UKRAYNA STRATEJİSİNİ GELİŞTİRECEK

Elvin Kadırov, konuşmasında toplantının temel amacının "Yerli halkların haklarının etkili bir şekilde korunmasını sağlayacak, kültürel miraslarının korunmasını teşvik edecek ve sürdürülebilir kalkınmaları için koşullar yaratacak etkili bir devlet politikası stratejisi geliştirmeye başlamak" olduğunu açıkladı.

Yerli halkların haklarının korunmasının sürdürülebilir bir demokrasinin ve gelişmiş bir devletin işareti olduğunu belirten Oleksandr Osipov, "Ukrayna yerli halklarının haklarını korumaktadır. Dmıtro Lubinets başkanlığındaki Ombudsmanlık Ofisi, geçici olarak işgal altında bulunan bölgelerdeki vatandaşlarımızın Ukrayna'nın onları hatırladığını bilmelerini sağlamak için her gün çalışmaktadır." şeklinde konuştu.

Açılış konuşmaları sonrasında, Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar Temsilciliği bünyesindeki Uzmanlar Konseyinin üyesi olan Dr. Igor Mamontov da stratejinin konseptini paylaştı.

Toplantı sırasında katılımcılar, Ukrayna'nın yerli halklarının haklarını korumaya yönelik tedbirlerin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca katılımcılar, stratejik hedeflerin etkili bir şekilde uygulanması için ilgili tüm paydaşların çalışmalarında daha fazla iş birliği ve koordinasyonunun önemli olduğuna işaret etti.

İşgal rejiminden zarar gören yerli halkların haklarının iade edilmesi konusuna özel önem verilen program, strateji hazırlanırken dikkate alınacak olan önerilerin alınmasıyla sona erdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.