SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna: İşgal bölgelerindeki oylar Rusya'daki seçimin meşruiyetine şüphe düşürecektir

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, uluslararası toplumu Kremlin rejiminin işgal altına alınan Ukrayna topraklarında Rusya devlet başkanlığı seçimleri düzenleme kararını kınamaya davet etti.

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2023 19:50
Haber Güncellenme Tarihi: 09.12.2023 19:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna: İşgal bölgelerindeki oylar Rusya'daki seçimin meşruiyetine şüphe düşürecektir

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, uluslararası topluma, Rusya'nın işgal altındaki Ukrayna topraklarında sözde başkanlık seçimleri düzenleme kararını güçlü bir şekilde kınama ayrıca sözde seçimlerin organizasyonunda yer alan tüm Rus yetkililere karşı yaptırım uygulama çağrısında bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 9 Aralık 2023 tarihinde yayımladığı yazılı açıklamada, “Rusya Federasyonu Merkaz Seçim Komisyonu 8 Aralık’ta, Rusya’da devlet başkanlığı seçimlerinin 15-17 Mart 2024 tarihlerinde düzenleneceğini açıkladı. Rus yönetimi, seçimleri geçici işgal altında bulunan Ukrayna toprakları olan; Kırım Özerk Cumhuriyeti, Donetsk, Lugansk, Zaporijjya ve Herson bölgelerinde de oylama düzenleyeceğini açıkladı.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Rusya'daki seçimlerin Ukrayna topraklarında yapılmasının Ukrayna Anayasası ve mevzuatını, uluslararası hukuk normları ve ilkelerini, özellikle de BM Şartını sert bir şekilde ihlal ettiğini vurgulandı. 

"SEÇİMLERİN UKRAYNA'NIN İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLARDA YAPILMASI SEÇİM SONUÇLARININ MEŞRUİYETİ KONUSUNDA ŞÜPHE UYANDIRIYOR"

Böyle bir seçim sürecinin, geçmişteki benzer propaganda faaliyetleri gibi hükümsüz ve geçersiz olacağını belirten Bakanlık, “Ukrayna'nın geçici olarak işgal edilen topraklarında alınan oyların seçim sonuçlarına dahil edilmesi, Rusya Federasyonu başkanlık seçiminin tüm sonuçlarının meşruiyeti konusunda şüphe uyandıracaktır. Uluslararası toplumu Rusya’nın, işgal altındaki Ukrayna topraklarında başkanlık seçimlerini düzenleme kararının kararlı şekilde kınamaya ve seçimlerin organizasyonu ile uygulamasına katılanlara karşı yaptırım uygulamaya çağırıyoruz.” açıklamasında bulundu.

"RUSYA'DAKİ SEÇİMLERİN DEMOKRASİ İLE HİÇBİR İLGİSİ YOKTUR"

Bununla birlikte yabancı ülkeleri söz konusu sözde seçimlere gözlemci göndermeme çağrısı yapan Bakanlık, “Katılacak olanlar Ukrayna mevzuatı uyarınca cezalandırılacaklar.” dedi.

Açıklamada ayrıca “Rusya'daki herhangi bir seçimin demokrasiyle hiçbir ilgisi yoktur. Bunlar yalnızca Rus rejimini iktidarda tutmanın bir aracı olarak hizmet ediyor.” ifadesine yer verildi.

RUSYA’DAKİ BAŞKANLIK SEÇİMLERİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Aralık’ta, 2024'ün mart ayında yapılması planlanan başkanlık seçimleri için yeniden aday olduğunu duyurdu. Çeyrek asırdır Rusya'yı yöneten Putin, 17 Mart 2024'te yapılacak seçimleri kazanması durumunda 2030 yılına kadar başkanlık koltuğunda oturacak. 

Vladimir Putin, Josef Stalin'den bu yana Rusya'da görev yapan tüm liderlerden daha uzun süre devlet başkanlığı yaptı ve Leonid Brejnev'in 18 yıllık görev süresini de geride bıraktı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.