SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna ile Finlandiya arasında güvenlik anlaşması imzalandı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, iki ülke arasındaki güvenlik işbirliğine ve uzun vadeli desteğe ilişkin bir anlaşma imzaladı.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2024 15:18
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2024 17:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna ile Finlandiya arasında güvenlik anlaşması imzalandı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna ile Finlandiya arasında güvenlik alanında işbirliği ve uzun vadeli destek anlaşması imzalandığını bildirdi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb'un bugün Kıyiv’e gerçekleştirdiği ziyareti sırasında imzalanan anlaşma, Finlandiya hükümetinin uzun vadeli askeri ve mali yardımının yanı sıra Kıyiv ile siyasi, mali, insani ve reform sektörlerinde işbirliğinin derinleştirilmesini öngörüyor.

Buna ek olarak Finlandiya, Ukrayna'nın enerji sektörünü yeniden inşa etmesine, çevresel hasarın değerlendirilmesine, sınır ve kritik altyapısının korumasının güçlendirilmesine ve Ukraynalı askerlerin tedavi edilmesine yardımcı olacak. 

Zelenskıy, “Bu belge, Finlandiya'nın Rus saldırganlığına karşı mücadelesinde Ukrayna'yı desteklemeye devam etmeye hazır olduğunu gösteren güçlü bir belgedir.” değerlendirmesinde bulundu.

UKRAYNA İÇİN GÜVENLİK GARANTİLERİ

Bilindiği üzere Temmuz 2023’te düzenlenen NATO zirvesinde G7 ülkeleri Ukrayna’ya yönelik güvenlik garantilerine ilişkin bir deklarasyon imzaladı. Daha sonra ilgili deklarasyona birkaç düzine AB ve NATO üyesi ülkesi de katıldı. Deklarasyon, imzacı ülke ile Ukrayna arasında ikili bir anlaşmanın imzalanmasını öngörüyor.

Ukrayna, güvenlik garantilerine ilişkin ilk anlaşmasını Ocak 2024’ün başlarında Birleşik Krallık ile imzaladı. Ardından Zelenskıy, Şubat ayında Avrupa’ya yaptığı ziyaret sırasında Almanya ve Fransa ile ilgili anlaşmalar imzaladı. Daha sonra Almanya, Hollanda, Fransa, Danimarka, İtalya ve Kanada ile güvenlik anlaşmaları imzalandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.