SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Dışişleri Bakanı: Bu yıl, AB'ye katılım müzakerelerine başlayabiliriz

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Ukrayna'nın bu yıl Avrupa Birliğine katılım müzakerelerine başlayabileceğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2023 19:15
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2023 19:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dışişleri Bakanı: Bu yıl, AB'ye katılım müzakerelerine başlayabiliriz

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba tarafından yapılan açıklamaya göre Ukrayna artık Avrupa Birliği'ne (AB) katılma hedefine doğru emin adımlarla ilerliyor. Bakan Kuleba, Ukrayna'nın herhangi bir sebep ortaya çıkmaması halinde bu yıl AB’ye katılım müzakerelerine başlayabileceğini belirtti. Kuleba, müzakerelerin başlatılmasına yönelik hazırlıkların ayrıntılarını ise açıklamadı.  

Bakan Kuleba, konuya ilişkin bugün yaptığı açıklamada, "Ukrayna olarak, mücbir sebeplerin öne sürülmemesi halinde bu yıl AB'ye katılım müzakerelerine başlayabiliriz" ifadelerini kullandı.

ZELENSKIY, AB İLE MÜZAKERELERİN BAŞLATILMASINI BEKLİYOR

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 27 Ekim 2023 tarihinde video konferans yoluyla katıldığı Avrupa Birliği (AB) Konseyi Toplantısı’nda bu hususa değinmişti. AB'de Ukrayna'nın katılımıyla ilgili müzakerelerin başlatılması konusunda ortak karar alınacağına inandıklarını ifade eden Zelenskıy, Rusya'ya yönelik yaptırımlar için de AB'ye teşekkür etti. Yaptırımlar konusunda Ukrayna'nın ortaklarıyla birlikte Rusya'nın yaptırımları delmesine yardım eden tüm aracılara karşı ortak çalışmayı güçlendirmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca Zelenskıy, Ukrayna'nın AB'ye katılımıyla ilgili müzakerelerin başlatılması kararının AB'nin gelecekte izleyeceği yolu belirleyeceğini söyledi.

"AB’NİN VERECEĞİ KARAR, BİRLİĞİN GELECEKTEKİ YOLUNU BELİRLEYECEK"

Her ülkenin AB’ye giden yolunun liyakate ve kurumsal gelişime dayalı bir çalışma olduğuna işaret eden Volodımır Zelenskıy, Ukrayna'nın da bu çalışmayı yaptığını ve bir istisna talep etmediklerini ifade etti. Zelenskıy, “Büyük çaplı savaşa rağmen genel kurallara istisna getirilmesini istemiyoruz. Ukrayna, Avrupa Komisyonunun 7 önerisini uyguladı" dedi. Cumhurbaşkanı Avrupa Konseyi katılımcılarına, "Ukrayna’nın AB’ye katılımıyla ilgili müzakereleri başlatma kararı konusunda birlik olacağınıza inanıyoruz. Bu kararınız son 10 yılın en güçlü kararlarından biri olacak ve AB’nin gelecekte izleyeceği yolu büyük ölçüde belirleyecek. Ya Ukrayna, Moldova ile birlikte, gelecekte de Gürcistan ve Belarus ile birlikte tüm Avrupa kazanacak ya da geçmiş kazanacak. Eminim, hepiniz modern Avrupa'nın tarafındasınız" çağrısını yaptı.

   

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.