SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'dan esir takası müzakerelerine yeni yaklaşım

Ukrayna, işgalci Rusya tarafından esir tutulan binlerce vatandaşını esaretten kurtarmak amacıyla yeni bir strateji geliştirdi. Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başmüdürü Kırılo Budanov, esirlerin serbest bırakılması konusunda Rusya ile yürütülecek müzakerelerin öncelikleri konusunda bilgi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2024 10:49
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2024 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'dan esir takası müzakerelerine yeni yaklaşım

Ukrayna, vatandaşlarının Rus esaretinden kurtarılmasına yönelik bir strateji geliştirdi. İlgili strateji çerçevesinde, sivil toplum kuruluşlarının devletin geliştirdiği stratejinin uygulanmasına yardımcı olacağı istişare amaçlı Ukrayna Savaş Esirlerine Muamele Koordinasyon Merkezine bağlı bir Kamu Konseyi oluşturulacak. Esir takasların hazırlanması ile ilgilenecek bu konseyde, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başmüdürlüğü, Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Dış İstihbarat Servisi ve İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri yer alacak.

Kıyiv’de dün düzenlenen basın konferansında açıklamalarda bulunan Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başmüdürü Kırılo Budanov, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın başkanlığındaki üst düzey toplantıda esirlerin serbest bırakılması konusunda Rus tarafıyla yapılan müzakerelerin hangi esaslara göre yürütüleceğini belirlediğini aktardı. Budanov, Ukrayna’nın ağır hasta ve ağır yaralı askerî personelin yanı sıra kadınların da öncelikli olarak geri dönmesini talep edeceğini belirtti. Önceliğin en uzun süre Rus esaretinde kalanlara verileceğini kaydeden Budanov, bazı Ukrayna vatandaşlarının 10 yıldır Rusya tarafından esir tutulduğunu hatırlattı.

"RUS ESARETİNDEKİ KIRIM TATARLARINI UNUTMAYALIM"

Cephede esir alınanlar dışında Rusya’nın birçok sivil Ukrayna vatandaşını da esir tuttuğuna dikkat çeken Budanov, “Sivil esirlerin kurtarrmak için her türlü çabayı göstereceğiz. Özellikle 2014’ten beri esir tutulanlar konusunda. Mariupol savunucularına, Azovstal Fabrikası'nı savunanlara özel dikkat ayrılacak. Ayrıca Kırım Tatarları unutmayacağız.” ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında Rus esaretinde tutulan her bir Ukrayna vatandaşının evine geri getirilmesinin Ukrayna için en önemli görev olduğunu vurgulandı. 

Budanov, esirlerin çıkarlarını temsil eden tüm sivil toplum kuruluşları Kamu Konseyine katılım için başvuruda bulunmaya çağırdı.

RUSYA ESİR DEĞİŞİMİ KONUSUNDA GÖRÜŞME TALEBİNDE BULUNDU

Daha önce Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Kursk bölgesindeki ilerleyişi Rusya'yı esir değişimi konusunda inisiyatif almaya zorladığını bildirilmişti. Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombutsman) Dmıtro Lubinets, uzun aradan sonra Rusya İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Tatyana Moskalkova ile görüştüğünü aktararak görüşmenin Rus tarafının talebiyle organize edildiğine dikkat çekmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.