SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'dan Birleşmiş Milletler ve Kızılhaç Komitesine çağrı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna'nın Kursk operasyonunda uluslararası hukuka bağlı olarak ilerlediği vurgulandı. Bakanlık, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızılhaç Komitesine insani müdahaleye katkı sağlamaları konusunda çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2024 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2024 15:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'dan Birleşmiş Milletler ve Kızılhaç Komitesine çağrı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı resmî internet sayfasında yer alan açıklamada, Ukrayna'nın Kursk bölgesine düzenlediği sınır ötesi operasyon neticesinde kontrol ettiği bölgelerde uluslararası hukukun ve insan haklarının tüm norm ve ilkelerine bağlı kaldığı vurgulandı.

Bakanlığın açıklamasında Ukrayna'nın Kursk operasyonundaki tutumu "Kursk operasyonunun ilk günlerinden itibaren Ukrayna Savunma Kuvvetleri, medeni bir Avrupa ordusu olarak, yüksek profesyonelliğe ve uluslararası insancıl hukuk ilkelerine tam uyum göstermiştir. Kursk bölgesindeki sivillere insani yardım, temel insani ihtiyaçlar ve çatışma bölgelerini terk etme imkânı sağlanmış ve sağlanmaya devam etmektedir." ifadesiyle belirtildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiga (Andrii Sybiha) da resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Ukrayna'nın operasyondaki tutumuna dikkat çekti. "Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızılhaç Komitesini Kursk bölgesindeki insani yardım çalışmalarına katılmaya resmen davet etme talimatını verdim." diyen Bakan Sıbiga, "Ukrayna onların çalışmalarını kolaylaştırmaya ve uluslararası insancıl hukuka bağlılığını kanıtlamaya hazırdır." dedi.

Ayrıca Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızılhaç Komitesine bölgedeki insani müdahale çalışmalarına katılmaları konusunda çağrı yaptı. Ukrayna'nın ilgili kurumların çalışmalara katılmasında destek sağlayacağı kaydedilen açıklamada, "Ukrayna bu alanlardaki uluslararası yükümlülüklerine sıkı sıkıya bağlı olduğunu ve bu alanlarda BM ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi personeline tam destek vermeye hazır olduğunu bir kez daha teyit eder."  denildi.

Bakanlık tarafından, 1949 tarihli Savaş Zamanında Sivillerin Korunmasına ilişkin Cenevre Sözleşmesi'nin ilkelerine uyulmasının gerekliliği vurgulandı. 

KURSK OPERASYONU 6 AĞUSTOS'TAN BERİ DEVAM EDİYOR

Ukrayna tarafından Rusya’nın Kursk bölgesine 6 Ağustos 2024 tarihinde başlatılan beklenmedik sınır ötesi operasyon sonrası, bölgedeki çatışmalar devam ediyor. Kıyiv’de 27 Ağustos'ta düzenlenen “Ukrayna 2024: Bağımsızlık” adlı forumda konuşan Başkomutan Oleksandr Sırskıy, Kursk bölgesinde güvenlik bölgesi oluşturulurken Ukrayna ordusunun halihazırda bölgedeki 100 yerleşim yerini kontrol altına aldığını açıklamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.