SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'dan bir ilk: Dijital ticaret anlaşmasına onay

Ukrayna, Birleşik Krallık ile dünyanın ilk dijital ticaret anlaşmasına imza attı. Böylelikle Ukrayna Rus saldırılarına rağmen müttefik ülke Birleşik Krallık ile ticaret sağlamış olacak.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2024 11:37
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2024 15:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'dan bir ilk: Dijital ticaret anlaşmasına onay

Vladimir Putin'in emriyle Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne karşı topyekûn saldırı ve işgal girişimi başlatan Rusya, ticaret ilişkilerinin dengesini bozuyor. Ukrayna'nın tahıl ihracatını engelleyen Rusya aynı zamanda, silahlı saldırıları nedeniyle Ukrayna'nın dünya ile ticaret mekanizmasına zarar veriyor.

DÜNYANIN İLK TİCARET ANLAŞMALARINDAN BİRİ

Ancak Rus saldırılarına karşı direniş gösteren Ukrayna, müttefik ülke Birleşik Krallık ile 1 Eylül 2024 tarihinde dünyanın ilk dijital ticaret anlaşmalarından birini imzaladı. Birleşik Krallık-Ukrayna Dijital Ticaret Anlaşması'nın (DTA) yürürlüğe girmesiyle birlikte ikili ilişkilerin canlanması ve ticaretin gerçekleşmesi bekleniyor. 

"BU ANLAŞMA UKRAYNA EKONOMİSİNİ VE BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİNİ DESTEKLEMEDE ÖNEMLİ BİR ADIMDIR"

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Birleşik Krallık Ticaret ve Sanayi Bakanı Jonathan Reynolds, anlaşma kapsamında ticarî ilişkilerin modernize olacağını ve ekonominin daha fazla dijitalleşeceğinin amaçlandığını kaydetti. Bakan Reynolds, "Ukrayna ile olan ticaret ilişkimizi, dünyanın ilk dijital ticaret anlaşmalarından biriyle modernize ediyoruz" dedi. Söz konusu anlaşma ile ülke olarak Ukrayna'ya yönelik desteklerini daha fazla göstereceklerini vurgulayan Reynolds, "Ekonominin daha fazla dijitalleştirilmesi, Ukrayna ekonomisini ve bağımsızlık mücadelesini desteklemede önemli bir adımdır." yorumunda bulundu. 

Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yuliya Svırıdenko (Svyrydenko) ise Birleşik Krallık'ın desteğini savaşın ilk gününden itibaren hissettiklerini ifade etti. Bakan Svrırdenko, "Bu anlaşmanın hayata geçirilmesi, Ukrayna'nın küresel tedarik zincirlerine katılımını derinleştirecek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişimini teşvik edecek, Ukraynalı BT şirketlerinin Birleşik Krallık dijital pazarlarına ücretsiz erişimini sağlayacak, savaş sırasında ve savaş sonrası yeniden yapılanma döneminde ekonomimize hayatî destek sağlayacaktır." değerlendirmesini yaptı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.