SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'da Semavi Yüz Kahramanları anılıyor

Ukrayna'da meydana gelen Onur Devrimi yürüyüşünde 20 Şubat 2014'te 47 kişi hayatını kaybetmişti. Ukrayna'da Rus yanlısı Yanukoviç iktidarına karşı mücadelenin sembolü olan Semavi Yüz Kahramanları anılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2023 12:02
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2023 12:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'da Semavi Yüz Kahramanları anılıyor

Ukrayna'da 21 Kasım 2013'te dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) ile ortaklığının düşmesinin ardından ülkede yeni bir döneme geçiş yapıldı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç ve ilgili yetkililerin ülkeden kaçmasıyla başlayan ayaklanma polis ekipleri tarafından şiddetle bastırıldı. Ukrayna halkının 18 Şubat 2014'te başladığı yürüyüş kanla bastırıldı. 20 Şubat'ta son bulan yürüyüşte ise 47 kişi yaşamını yitirdi.

Ukrayna genelinde her 20 Şubat'ta, Euromaidan protestoları sırasında öldürülenleri anmak için toplantılar düzenleniyor.

SEMAVİ YÜZ KAHRAMANLARI VE ONUR DEVRİMİ

Euromeydan (Onur Devrimi) aktivistleri 18 Şubat 2014 tarihinde, Anayasa değişikliklerinin ve Cumhurbaşkanının yetkisinin sınırlandırılması ile ilgili konuların ele alınması planlanan Ukrayna Parlamentosu’na kadar yürüyüş düzenlemek istedi. Binlerce insanının katıldığı yürüyüş, Gruşevskiy sokağında Parlamento’nun bulunduğu semti kapatan polis ve Berkut özel polis timi görevlileri tarafından engellendi. Aktivistler polis kordonunu bozdu. Gruşevskiy sokağında lastikler yakıldı. Kıyiv’deki metro ulaşımı terör saldırısı tehlikesi gerekçesiyle durduruldu. Aynı zamanda Bağımsızlık Meydanı’nda çatışmalar başladı.

Kolluk kuvvetleri 17 Şubat akşam saatlerinde sözde terörle mücadele operasyonunu başlattı. Gruşevskiy ve İnstitutskaya sokaklarında eş zamanlı olarak saldırılar düzenlendi. Bölgede silah sesleri duyuldu, kolluk kuvvetleri el bombaları kullandı. Buna karşılık olarak eylemciler kolluk kuvvetleri görevlilerinin tarafına taş attı ve havai fişek kullandı. Euromeydan’ın sağlık merkezinin bulunduğu Sendikalar Evi’nde yangın başladı. Bir gündür söndürülmeye çalışılan bu yangından aktivistler insanları kendi gücüyle kurtardı. Euromeydan sağlık hizmetinin verilerine göre, 18 Şubat’ta meydana gelen çatışmalarda 23 kişi, 18 Şubat’ta 8 ve 20 Şubat’ta 47 kişi hayatını kaybetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.