SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'da Holodomor'a ilişkin yeni belgeler ortaya çıktı!

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, 1932-1933 yıllarında SSCB rejimi tarafından kasıtlı olarak yapılan Holodomor Soykırımı esnasında yamyamlığa itilen Ukraynalılara bin 22 adet ceza davası dosyası açıldığı belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2023 13:00
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2023 13:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'da Holodomor'a ilişkin yeni belgeler ortaya çıktı!

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, eli kanlı lider Josef Stalin başkanlığındaki Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde Ukraynalı insanların açlığa itildiği Holodomor Soykırımı ile ilgili arşivlerdeki belgeleri ortaya çıkardı. Bakanlık, 1932-1933 yılları arasında Holodomor Soykırımı'nda açlıktan yamyam olan Ukraynalı insanların vakalarını içeren belgeleri paylaştı. 

UKRAYNA'DA HOLODOMOR ESNASINDA YAMYAMLIKLA İLGİLİ 1.022 CEZA DAVASI KESİLDİ

Tarihi belgelerde soykırım esnasında yamyamlıkla ilgili kesilen bin 22 tane ceza davası dosyası Ukrayna İçişleri Bakanlığının arşivinden çıkarıldı. İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Inna Yaşuk, konuyla ilgili olarak, "Bugün keşfedilen materyallerin ciddi tarihi, hukuki ve diğer bilimsel araştırmalara ivme kazandıracağını umuyorum. Bu, fizyologlar ve bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar için zengin bir kaynaktır. Psikiyatristler soruyor: Bir kişiyi yamyamlığa iten şey nedir? Toplumumuzun bu gerçeklere bu pencereden bakarak kabul etmesini çok isterim. Yamyamlığa başvuran insanlar Holodomor'un kurbanlarıydı" değerlendirmesinde bulundu.

İçişleri Bakanlığı, Holodomor kıtlığı sırasında yamyamlığa ışık tutan benzersiz belgeleri açıkladı

Belgelerden birinde Anna Ivanovna Storçeus isimli kadının kocasının ve üç çocuğun açlıktan öldüğü, dördüncü çocuğunu ise öldürüp yediği ifade ediliyor. Bakanlık insanların rejim kaynaklı soykırımdan yamyamlığa itildiğini belirtiliyor. Psikolojik tedavi alan birçok insanın daha sonra Beyaz Deniz-Baltık Kanalı'nın inşasında çalışmak üzere İçişleri Halk Komiserliği'ne (NKVD) bağlı kamplara gönderildiği dile getirildi.

HOLODOMOR SOYKIRIMI

1932-1933 yılları arasında Sovyetler Birliği’nin egemenliğindeki Ukrayna’da, eli kanlı diktatör Josef Stalin’in emriyle ortaya konulan kıtlık sebebiyle milyonlarca insan açlıktan hayatını kaybetmişti. Sovyetlerin Ukrayna halkına karşı işlediği bu korkunç suça "açlıkla ölüm" anlamında Holodomor adı verildi.

Sovyet Rusya yönetiminin milyonlarca Ukraynalıyı ölüme sürüklediği sun'i açlık Holodomor, Ukraynalılara boyun eğdirme amacı taşıyordu. Ukrayna'nın komünist rejime karşı direnişini ve Moskova'dan bağımsız bir Ukrayna devleti kurma girişimlerini nihai olarak ortadan kaldırmak için gerçekleştirildi. 

26 Kasım 1998’de dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile kasım ayının son cumartesi günü "Holodomor Kurbanlarını Anma Günü" olarak ilan edildi. Daha sonra 2006’da Ukrayna Parlamentosu, kabul ettiği karar ile Holodomor’u Ukrayna halkına karşı yapılan bir soykırım olarak tanıdı.

STALİN'DEN ZİRAATİN KOLEKTİFLEŞTİRİLMESİ KANUNU

1924’te Sovyetler Birliği’nde iktidara gelen Josef Stalin, siyasi muhaliflerini ortadan kaldırdıktan sonra, Ukrayna’daki iktisadi ve sosyal hayatı sıkı kontrol altına alarak Ukrayna’yı tamamen Kremlin’e bağladı. 1929’da diktatör Stalin, ziraatin kolektifleştirilmesi için kanun çıkarma emri verdi.

Çıkarılan kanun uyarınca Ukrayna’da verimli topraklar, tarlalar devletleştirildi, köylüler, kendi eski topraklarında devletin işçisi hâline getirildi. Gece gündüz köle gibi çalışan köylüler kendileri için bir kilo buğday bile kullanamaz iken devlet bütün buğdayları Avrupa’ya satarak fabrikalar inşa etti.

UKRAYNA HALKI, KOMÜNİST REJİMİNİN BASKI POLİTİKASINA KARŞI ÇIKTI

Komünist totaliter rejimin politikası, Ukrayna halkının direnişini kışkırttı. Ukrayna’daki köylüler, 1930'ların başında komünist rejiminin kolektifleştirme, vergilendirme politikası, soygun ve terörüne karşı yaklaşık 4 bin büyük çaplı eylem gerçekleştirdi.

Ukraynalı köylüleri tehdit olarak gören Stalin, binlerce Sovyet memurunu köylülere baskı kurması için Ukrayna'ya gönderdi. Ukrayna'da yarım milyondan fazla insan rejimin tarım uygulamalarına isyan ettiği için yük trenlerine doldurularak Sibirya'ya sürgün edildi. Sürgün sırasında binlerce Ukraynalı açlıktan, hastalıktan hayatını kaybetti. Bununla birlikte Sovyet Rusyası, Ukrayna'da sun'i kıtlık oluşturmak için bir dizi uygulama işleme koydu. Tüm gıda ürünlerine el koyan Kremlin, Ukrayna halkının bir kısmının yok edilmesini amaçlayan koşulları yarattı.

Ukrayna’daki açlık çeken bütün bölgeler askerlerle çevriliydi, kimsenin kurtarılmaması ve bu bölgelere hiçbir yardımın geçmemesi için Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin bütün sınırları kapatılmıştı. Holodomor yılları boyunca Sovyet yönetimi, adeta bir açlık terörü icra etti. Holodomor, Ukrayna halkına karşı başlattığı gerçek bir savaştı.

HER BİR DAKİKADA 24 KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYORDU

1933 baharında Ukrayna'daki ölüm oranları felaket boyutlarına ulaştı. Haziran 1933'te her gün 34 bin kişinin, saatte bin 440 kişinin ve her dakika 24 kişinin hayatını kaybettiği biliniyor.

SADECE RESMİ VERİLERE GÖRE NEREDEYSE 4 MİLYON İNSAN HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının soruşturulması sırasında ortaya çıkan bilgileri kamuoyuyla paylaştı. 1932-1933 yıllarında suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişi öldü. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken buna karşı Rusya, hala Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor. Stalin'in kanlı mirasının destekçisi olmaya devam ediyor.

RUSYA SUÇUNU ÖRTMEYE ÇALIŞTI

Bu suçun boyutları ve sebepleri uzun bir süre boyunca insanlardan ve dünya kamuoyundan saklanmaya çalışıldı. Sovyetler döneminde Holodomor ile ilgili herhangi bir hatırlama durumunda insanlara hapis cezası veriliyordu.

Stalin Rusyası’nın gerçekleştirdiği Holodomor Soykırımı, uluslararası kamuoyunun da gündeminde. Günümüzde; Birleşik Krallık, Kanada, Fransa, İtalya ve Almanya başta olmak üzere 30’dan fazla ülke tarafından Holodomor "soykırım" olarak tanındı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.