SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'da Anayasa Günü kutlanıyor

Ukrayna, bugün bağımsızlığının simgesi olan ilk anayasasının kabulünün 28. yıl dönümünü kutluyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2024 10:23
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2024 10:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'da Anayasa Günü kutlanıyor

Ukrayna'nın bağımsızlık simgelerinden olan, ilk anayasanın kabul edildiği tarih, her yıl Ukrayna'da Anayasa Günü olarak kutlanıyor.

Bağımsız Ukrayna’nın ilk anayasası 28 Haziran 1996 tarihinde Ukrayna Parlamentosu tarafından kabul edilmişti. Bu vesile ile her yıl 28 Haziran tarihinde Ukrayna Anayasa Günü kutlanıyor.

UKRAYNA CUMHURBAŞKANINDAN KUTLAMA MESAJI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 28 Haziran Anayasa Günü vesilesiyle yayımladığı mesajda şu ifadeleri kullandı:

Anayasamızın ilk maddesi 'Ukrayna' kelimesiyle başlıyor.

Savaşın ilk dakikalarından itibaren milyonlarca insan Ukrayna'nın en önemli öncelikleri olduğunu gösterdi.

Her şeyden önce kendini düşünmeyen herkes. Savaş zamanlarında kritik bir görevin ortaya çıktığını anlayan herkes.

Anayasa'nın 17. maddesi Ukrayna'yı korumanın devletin en önemli işlevi ve tüm Ukrayna halkının meselesi olduğunu belirtmektedir.

Milyonlarca Ukraynalı bu konudaki kararlılıklarını her gün göstermektedir. Ön saflarda yer alan kahramanlar ve devleti güçlendirmek için yorulmadan çalışanlar. Hayatlarını ve mesleklerini değiştiren ama özgürlüğe, Ukrayna'ya ve Avrupa'ya olan bağlılıklarını değiştirmeyen Ukraynalılar.

Anayasa Günü'nüz kutlu olsun yurttaşlarım.

Şan olsun Ukrayna'ya!

UKRAYNA ANAYASASININ TARİHİ

Bağımsız Ukrayna’nın ilk anayasası 28 Haziran 1996 tarihinde Ukrayna Parlamentosu tarafından kabul edilmişti. Kabul edilmesinden sonra Ukrayna Anayasası birkaç kez değiştirildi. 2004 yılında Viktor Yuşçenko’nun Cumhurbaşkanlığında Ukrayna’da Anayasa reformu kabul edildi ve Ukrayna parlamenter yönetim sistemine geçti. Daha sonra 2010’da dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, geniş yetkiler elde ettiğinden Anayasa Mahkemesi söz konusu reformu iptal etti. Euromeydan olaylarının ardından 2014 değişiklikleri tekrar tesis edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.