SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Cumhurbaşkanı: Rusya, Zaporijjya Nükleer Santrali’ni üs olarak kullanıyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), Rusya’nın Zaporijjya Nükleer Santrali’ni Nikopol ve ekipman depolarına yönelik saldırılar için bir üs olarak kullandığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2024 13:21
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2024 16:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Cumhurbaşkanı: Rusya, Zaporijjya Nükleer Santrali’ni üs olarak kullanıyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 19 Ağustos 2024 tarihinde yaptığı açıklamada Rusya’nın Zaporijjya Nükleer Santrali'ni (ZNPP) üs olarak kullandığını ve santralin arazisinde askeri teçhizat ve mühimmat depoladığını belirtti.

Ukrayna'nın ZNPP’de onlarca yıldır en yüksek düzeyde güvenliği sağladığını ifade eden Zelenskıy "Yalnızca tesisin Ukrayna kontrolüne geri dönmesi, tüm güvenlik standartlarına tam uyumu sağlayacak ve ZNPP çevresindeki durumu normale döndürecektir.” dedi.

Zelenskıy, Rusya’nın hem Ukrayna’nın hem de tüm Avrupa'nın ve dünyanın radyasyon güvenliği için sürekli olarak temel bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

DURUM GİDEREK KÖTÜLEŞİYOR

İki buçuk yıldır Rus işgali altında bulunan ve Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijjya Nükleer Santrali'nde 11 Ağustos 2024 tarihinde yangın çıkmıştı. Yangının ardından açıklama yapan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), santralde güvenlik durumunun giderek kötüleştiğini bildirdi. 

SANTRAL, MART 2022'DEN BERİ RUS İŞGALİ ALTINDA 

Rus işgal güçleri, 4 Mart 2022 tarihinde tüm uluslararası normları ihlal ederek Zaporijjya Nükleer Santrali'ni ele geçirdi. Rusya, santrale asker ve askeri teçhizat yerleştirerek nükleer santrali kalkan olarak kullanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.