SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna bugün Savunucuları Günü'nü kaydediyor

Ukrayna'da bugün, vatanlarının toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını korumak için Rus işgalcilere karşı mücadele ederken hayatını kaybeden askerler anılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2024 09:35
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2024 10:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna bugün Savunucuları Günü'nü kaydediyor

Ukrayna’da bugün Ukrayna Savunucuları Günü kaydediliyor. Bugün Ukraynalılar, vatanlarının toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını korumak için Rus işgalcilere karşı mücadele ederken hayatını kaybeden askerlerini anıyor.

Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 14 Ekim tarihinin Ukrayna Savunucuları Günü olarak kutlanmasını öngören kararı 14 Ekim 2014 tarihinde imzalamıştı. Kararda bu özel günün tarihi Ukrayna Kazakları arasında son derece önemli dini bayram Meryem Ana'nın Şefaati Bayramı ile aynı gün kaydedilmesi  öngürülmüştü. Ukrayna'da geçen sene gerçekleşen kilise takvimindeki reform nedeniyle Ukrayna Savunucuları Günü 2023'ten itibaren 1 Ekim'e alındı.

Ukrayna Savunucuları Günü’nü başlatan Poroşenko’nun kararında, “Ukrayna’nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün savunucularının cesaretlerini, onların kahramanlığını, askeri geleneklerini ve Ukrayna halkının zaferlerini onurlandırmak, toplumda vatanseverlik duygusunun güçlenmesine yardımcı olmak ve toplum girişimini desteklemek amacıyla 14 Ekim tarihinde Ukrayna Savunucuları Günü’nün kutlanmasına karar veriyorum” ifadelerine yer verilmişti. Aynı kararla, Sovyet döneminden kalan 23 Şubat tarihinde kutlanan ve halk arasında Erkekler Günü olarak da adlandırılan Vatan Savunucuları Günü de kaldırılmıştı.

Ukrayna askerleri Rusya’nın başlattığı kanlı savaşta büyük bedeller ödeyerek ülkenin özgürlüğü ve toprak bütünlüğü için mücadele ederken Savunucuları Günü Ukrayna toplumu için daha da anlamlı hale geldi. 

UKRAYNA BAŞKOMUTANINDAN KUTLAMA MESAJI

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Oleksandr Sırskıy, Ukrayna Savunucular Günü vesilesiyle paylaştığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

Bu, devletlerinin en zor zamanlarında korkmayıp eline silah alanların bayramıdır.

Devletin savunması için ayağa kalkan cesur erkek ve kadınların bayramıdır.

Bu, tüm dünyanın şüpheciliğine rağmen sözde "dünyanın ikinci ordusuna" karşı savaşan ve onu durduranların bayramıdır.

Bu, inananların bayramıdır. Bu dünyada iyinin kötülüğe, ışığın karanlığa galip geldiğine inananların bayramıdır.

"ZAFERE ULAŞANA KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEKTİR"

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, yayımladığı mesajda her Ukraynalı askere birlik, cesaret ve dayanıklılık için teşekkür etti. Mesajında Umerov, “Ne için savaştığımızı biliyoruz: Evimiz için, huzurlu bir yaşam hayal eden yakınlarımız için, Rus işgalinden kurtarılmaya bekleyen şehirler ve köyler için, Kendi topraklarında korkusuzca yaşayacak gelecek nesiller için. Ayrıca yüzyıllar boyunca özgürlüğümüz için canlarını verenlerin anısına savaşıyoruz. Devletimiz için canlarını feda eden Ukrayna'nın oğulları ve kızlarını saygıyla anıyoruz. Ortak hedefimiz olan zafere ulaşana kadar mücadelemiz devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.