SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Birlik Günü kutlu olsun!

Ukrayna'da bugün Birlik Günü kutlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2023 09:33
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2023 10:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Birlik Günü kutlu olsun!

Ukrayna Birlik Günü (Den Sobornosti); 1918’de kurulan Ukrayna Halk Cumhuriyeti (UNR) ile Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na bağlı topraklarda kurulan Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti (ZUNR) arasında aynı yılın aralık ayında Fastov şehrinde imzalanan ve “Zluka” (birleşme) olarak adlandırılan birlik anlaşmasının, 22 Ocak 1919’da Kıyiv Sofiyska Meydanı'nda beyan edilmesi anısına kutlanıyor.

Kıyiv'den Lviv'e milyonlarca Ukraynalının Birlik Günü'nü kutlamak için el ele verdiği Zluka Yasası'nın ilanının 71. yıl dönümü dolayısıyla 21 Ocak 1990'da vatansever güçler tarafından düzenlenen "yaşayan zincir" Ukrayna halkının birlik ve iradesinin özgürlüğü için bir tezahür oldu. 

O zamandan beri Ukrayna'da defalarca Ukrayna halkının birliğini simgeleyen "canlı zincirler" oluşturuldu ve Birlik Günü her yıl eyalet düzeyinde kutlanıyor.

ZELENSKIY: BİZ KAZANACAĞIZ!

Bu yıl savaşın gölgesinde kutlanan Birlik Günü dolayısıyla mesaj yayımlayan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, şu ifadeleri paylaştı:

"Bugün Ukrayna Birlik Günü'nü kutluyoruz. Bu tarihi olay, Ukraynalıların gelecek nesillerine iki hikmet aktardı: Mücadele durdurulmazsa, er ya da geç birleşik ve bağımsız bir devlet yeniden kurulacaktır. Gerçek birlik sağlanamazsa bağımsızlık kaybedilir. İlk bilgeliği her zaman biliyorduk. Ve 24 Şubat'ta ikincide ustalaştıklarını kanıtladılar. Bu, Ukrayna birliğimizin yeni bir canlanması oldu. Ve bu sadece iki kıyının birleşmesi değil. Milyonlarca insanın birliğidir. Bu, tüm topraklarımızın birliğidir. Tüm bölgelerimiz. Herkesin birbiri için olduğu yer. Her bölge her bölgeyi korur.

Artık hiçbirimizin yabancı şehirleri, köyleri, sokakları yok. Her şehir bir ana şehirdir. Her köy yerlidir. Her sokak yerlidir. Hayatımızda hiç orada bulunmamış olsak bile. 

Ukraynamızın her yerinde. Yazın. Sonbaharda Kışın. Baharda bütün topraklarımızı koruyoruz. Bir arada. Ve biz kazanacağız. Bir arada. Ve tüm Ukrayna zaferin seslerini duyacak." 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.