SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna aynı gün içinde 3 ülkeyle güvenlik anlaşması imzaladı!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy; İsveç, Norveç ve İzlanda liderleriyle bir araya gelerek ikili güvenlik anlaşmalarına imza attı.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2024 18:46
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2024 18:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna aynı gün içinde 3 ülkeyle güvenlik anlaşması imzaladı!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), 31 Mayıs 2024 tarihinde İsveç'in başkenti Stockholm'e yaptığı ziyaret kapsamında Başbakan Ulf Kristersson ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Başbakan Kristersson ile yaptığı görüşmenin ardından güvenlik iş birliği anlaşmasına imza attı. 

İSVEÇ'TEN UKRAYNA'YA ASKERÎ YARDIM

Bu kapsamda İsveç'in 2024-2026 yılları arasında Ukrayna'ya sağlayacağı askerî yardım 6,5 milyar avro değerinde olacak. Anlaşmanın geçerliliği ise 10 yıl sürecek. Ayrıca anlaşma kapsamında İsveç, Rus saldırıları altındaki Ukrayna'ya özel ASC 890 uçağı ile eğitim uçağı JAS 39 Gripen sevk edecek. Anlaşma ile ilgili değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanı Zelenskıy, "İsveç savunma ürünlerinin yerlileştirilmesi, onarımı, bakımı ve ülkemizde üretilmesi konusunda da ikili iş birliğini geliştireceğiz. Ülkemizle ve halkımızla olan dayanışmanız, savunmamıza yönelik bu hayati desteğiniz için İsveç'e teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı. 

İZLANDA'DAN UKRAYNA'YA TAM KAPSAMLI DESTEK

Öte yandan Zelenskıy, Stokcholm'de İzlanda Başbakanı Bjarni Benediktsson ile bir araya gelerek güvenlik alanında iş birliği ve uzun vadeli destek anlaşması imzaladı. 2024-2028 yıllarını kapsayan anlaşma 4 milyar İzlanda kronu askerî yardımı içeriyor. Ayrıca ekonomik, insanî ve savunma desteği veren İzlanda, Ukrayna'nın Avrupa Birliği ve NATO üyeliğini teşvik etmeyi taahhüt etti. Zelenskıy, İzlanda'ya teşekkür ederek, "Anlaşmanın benzersizliği: İzlanda, askerî kargo ve teçhizatı NATO müttefiklerinden Ukrayna'ya kiralık kargo uçaklarıyla taşımaya devam etmeyi taahhüt ediyor." dedi.

UKRAYNA İLE NORVEÇ ARASINDAKİ 15. ANLAŞMA

Zelenskıy'ın ziyareti kapsamında Norveç de Ukrayna ile 15 anlaşmasını imzaladı. Norveç bu yıl Rus saldırıları altındaki Ukrayna'ya yaklaşık 1,2 milyar avro değerinde askerî yardım sağlayacak. Norveç daha önce Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı tedarik edeceğini taahhüt etmişti. 

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ile imzaladığı anlaşma ile ilgili bilgi veren Cumhurbaşkanı Zelenskıy, "Aynı zamanda NASAMS sistemleri, ilgili ekipman ve uzmanlık eğitimi sağlamaya devam edecektir. Savunma sanayi iş birliğini de geliştirmek için çalışacağız. Norveç'e, Ukrayna'nın özgürlük ve adil barış mücadelesinin yanı sıra ortak değerlerimiz ve Avrupa'da uzun vadeli barış için verdiği kararlı ve güvenilir yardımdan dolayı minnettarım" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.