SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi 14 yaşında

Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi 14 yaşında

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2022 16:45
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2022 16:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi 14 yaşında

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Türkiye Cumhuriyeti'nin ev sahipliğinde, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye Cumhuriyeti Parlamento Başkanlarının imzalamış olduğu anlaşma ile kurulan Türk Devletleri Parlamenter Asamblesinin (TÜRKPA) 14. kuruluş yıl dönümü kutladı.

Dönemin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 21 Kasım 2008 tarihinde İstanbul’da yer alan Dolmabahçe Sarayı'nda yaptığı ev sahipliğinde; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye Cumhuriyeti Parlamento Başkanlarının imzalamış olduğu anlaşma ile kurulan TÜRKPA'nın 14. kuruluş yıl dönümü, Türk Devletleri Teşkilatı tarafından kutlandı. Sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Türk Devletleri Teşkilatı olarak, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi'nin 14. kuruluş yıldönümünü en içten dileklerimizle kutlar, başarılarının artarak devamını dileriz" ifadelerini kullandı.

TÜRKPA'nın kurucu üyeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye. Haziran 2021'de Özbekistan, TÜRKPA'ya üye olduğunu açıkladı.

TÜRK DEVLETLERİ PARLAMENTLER ASAMBLESİ

Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 21 Kasım 2008 tarihinde İstanbul’da yer alan Dolmabahçe Sarayı'nda, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye Cumhuriyeti Parlamento Başkanlarının imzalamış olduğu anlaşma ile kuruldu.

29 Eylül 2009 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti başkenti Bakü`de, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi’nin (TÜRKPA) 1. Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda TÜRKPA’nın İçtüzüğü, Sekretaryası ve Bakü Beyannamesi kabul edilmiştir. Aynı zamanda TÜRKPA Sekretaryası’nın sürekli Bakü şehrinde yerleşik olması karara bağlanmıştır. Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Başkanı İlham Aliyev’in yardım ve destekleri doğrultusunda TÜRKPA’nın faaliyeti için gerekli çalışma ortamı oluşturulmuştur.

TÜRK DEVLETLERİ PARLAMENTLER ASAMBLESİNİN MİSYONU

Türk devletleri ve diğer bölge ülkeleri arasında karşılıklı faydalı ve eşit düzeyli işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunmak. Üye ülkelerin yasamalarının, aynı zamanda kültürel mirasın ve tarih, sanat, edebiyat ve diğer alanlarda Türk devletleri için ortak önem taşıyan değerlerin korunması ve gelecek nesillere devredilmesine yönelmiş yasamaların yakınlaştırılması üzere tavsiyeler vermek. Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi faaliyetlerini; bağımsızlık, egemenlik, toprak bütünlüğü ve devlet sınırlarının ihlal edilmezliği, eşitlik, birbirinin iç işlerine karışmama ilkelerine saygı duyulması, zor kullanmaktan ve zor kullanılması ile tehdit, ekonomik ve başka baskı yöntemlerinden imtina temelinde, devletlerin siyasi ve ekonomik güvenliğinin güçlendirilmesi, doğal kaynakları tam ve verimli kullanmak yoluyla halkların refahının yükseltilmesi, ulusal ekonomilerin dinamik geliştirilmesi, parlamento diplomasisi alanında yeni başarılara imza atılması, bölge ve diğer uluslararası camianın üyesi olan ülkelerin parlamentoları ve diğer uluslararası örgütler ile yeni ilişkilerin kurulması ve mevcut ilişkilerin geliştirilmesi esasında yürütmektedir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.