SON DAKİKA
Hava Durumu

TİKA’dan Ukrayna’daki Müslüman kadınlara önemli destek

TİKA Ukrayna Program Koordinasyon Ofisinin desteğiyle Kıyiv’de kadınların mesleki eğitim almasına olanak sağlayacak dikiş atölyesi açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2024 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2024 10:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
TİKA’dan Ukrayna’daki Müslüman kadınlara önemli destek

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de kadınların mesleki eğitim almasına ve savaş koşullarında maddi durumlarının iyileşmesine olanak sağlayacak bir dikiş atölyesi açıldı. Ukrayna Müslüman Kadınlar Derneğine bağlı olarak faaliyet gösterecek atölyenin açılışı Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Ukrayna Program Koordinasyon Ofisinin desteğiyle gerçekleştirildi.

Açılış etkinliğine Kırım Tatar halkının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Mustafa Levent Bilgen, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Ukrayna Program Koordinatörü Yahya Kemal Tunca, Kırım Müftüsü Ayder Rüstemov, Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov, Ukrayna Müslüman Kadınlar Birliği Başkanı Betül Rüstemova ve dernek üyeleri katıldı.

Kırım Milli Varlık Vakfı, Ukrayna Müslümanları Derneği ve Ukrayna Müslüman Kadınlar Birliği ortaklığıyla hayata geçirilen proje, eşi, babası veya oğulları cephede görev yapan ve ülke genelinde işsizlikle mücadele edecek yeterli sosyal ve ekonomik imkânlara sahip olmayan kadınlara istihdam olanakları yaratmak, bu kadınların girişimcilik faaliyetlerini ve meslek edinme çabalarını desteklemek amacıyla hayata geçirildi.

İlk aşamada toplam 30 kişiden oluşan 2 gruba, bir yıllık dikiş eğitiminin verilmesi planlanıyor. 

Açılışta konuşan TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Yahya Kemal Tunca, “Proje sayesinde dini ve sosyal özellikleri nedeniyle mesleki faaliyetlerde zorluk yaşayan kadınların istihdamını destekleyecek bir mekanizmayı hayata geçirdik. Ofisimiz binanın onarımını gerçekleştirdi, mobilyalarını hazırladı, çok işlevli dikiş makineleri satın aldı, bir nakış makinesi, bir ısı presi, çeşitli teknikler, kumaşlar, iplikler ve diğer malzemeler kullanılarak çeşitli tekstil ürünlerinin üretimi için ekipman sağladı. Dikiş konusunda kapsamlı bir eğitim için gerekli teknik altyapıyı oluşturmaya çalıştık. Kadınların kalkınmadaki ekonomik potansiyellerini de göz önünde bulundurarak istihdam düzeyinin artırılmasına yönelik ulusal ve küresel çabalara katkıda bulunmanın yerinde olacağını düşünüyoruz. TİKA, Ukrayna genelinde kadınlara yönelik kalkınma alanında faaliyetlerini sürdürüyor." dedi.

Kadınlara destek veren girişimlerinin önemine dikkat çeken Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, “Halkımız için bunlar her şeyden önce kültürümüzün ve bilimimizin gelişmesi için atılan adımlardır. Aslında bu çok önemli bir proje. Bu, kadınların mesleki eğitim alması, çalışması ve gelecekte para kazanmak için bir fırsattır. Bu fikri destekleyen ve uygulayan herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.