SON DAKİKA
Hava Durumu

Sıbiga: Ukrayna’nın toprak bütünlüğü konusunda taviz verilmeyecek

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiga (Andrii Sybiha), Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliği konusunda taviz vermeyeceğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2024 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2024 11:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Sıbiga: Ukrayna’nın toprak bütünlüğü konusunda taviz verilmeyecek

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiga (Andrii Sybiha), 1 Ekim 2024 tarihinde Varşova Güvenlik Forumu'na katıldı. Sıbiga Birleşik Krallık merkezli Financial Times gazetesinin olası bir ateşkese ilişkin yayınladığı yazıda yer alan iddialarını yanıtladı.

"UKRAYNA OLMADAN UKRAYNA OLMAZ"

"Ukrayna olmadan Ukrayna olmaz" ilkesinin değişmeyeceğini, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği konusunda taviz vermeyeceğinin altını çizen Sıbiga, "Toprak tavizi değil, Rusya'nın tüm sorumluluğu üstlenmesi ve Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin yeniden tesis edilmesi. Aksi takdirde bu gecikmiş bir savaş olacaktır. Avrupa gri bölgeleri ya da donmuş çatışmaları kaldıramaz." dedi.

Sıbiga, Zafer Planı’nın Barış Formülü’nün yerine geçmediğini, aksine uygulanmasına katkı sağlayan bir araç olduğuna işaret ederek Barış Formülü’nün Ukrayna ve Avrupa kıtası için kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışa ulaşmanın tek alternatif yolu olduğunu kaydetti.

Birleşik Krallık merkezli Financial Times gazetesi 30 Eylül 2024 tarihinde Ukrayna'da ateşkesin olası koşullarına ilişkin bir yazı kaleme almıştı. Yazıda böyle bir anlaşma olması halinde Rus güçlerinin işgal altındaki toprakların kontrolünü elinde tutacağı, Ukrayna'nın ise gerçek güvenlik garantileri alacağı iddia edilmişti. 

ZAFER PLANI

Henüz detayları verilmeyen ve Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy tarafından oluşturulan Zafer Planı; "Güvenlik", "Jeopolitik konum", "Askerî destek", "Ekonomik destek" ve "Batı'dan gelen silahlara uygulanan sınırlamasına kaldırılması veya Batı'nın sağladığı silahlarla Rusya'daki askeri hedefleri vurma izni" maddelerini içeriyor.

UKRAYNA'NIN BARIŞ FORMÜLÜ NEDİR?

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın Barış Formülü'ne ilişkin 10 maddelik önerisinde şunlar yer alıyor:

Radyasyon ve nükleer güvenlik, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit eden bir belge imzalaması

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.