SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya tarafından kaçırılan 11 Ukraynalı çocuk evine geri döndü!

Katar'ın arabuluculuğuyla Rusya tarafından işgal altındaki bölgelere kaçırılan 11 Ukraynalı çocuk Ukrayna'ya iade edildi. Çocukların bazılarının özel gereksinimli ve hasta olduğu belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2024 09:22
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2024 09:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya tarafından kaçırılan 11 Ukraynalı çocuk evine geri döndü!

Rusya tarafından işgal altındaki bölgelere veya Rusya'ya kaçırılan Ukraynalı çocuklar, Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın (Volodimir Zelenski) onayladığı "Çocukları Geri Getirin UA" eylem planı ile evlerine kavuşuyor. 

ÇOCUKLARDAN BAZILARI ÖZEL GEREKSİNİME İHTİYAÇ DUYUYOR!

Bu kapsamda Katar'ın arabuluculuğu ile 9 Ukraynalı çocuk ile 20 yaşındaki bir erkek genç kardeşiyle birlikte dün akşam saatlerinde Ukrayna'ya iade edildi. Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Dmıtro Lubinets (Dmytro Lubynets) 27 Eylül 2024 tarihinde saat 19.00'da yaptığı açıklamada, yaşları 13 ile 17 olan ve bazılarının özel gereksinimli olduğunu vurguladığı 9 çocuğun Ukrayna'ya ulaştığını duyurdu. Lubinets, 20 yaşındaki Ukraynalı gencin de kardeşiyle birlikte işgal altındaki bölgeden kurtarıldığını ifadelerine ekledi.

ÇOCUKLARDAN BİRİNİN BABASI SAVAŞTA HAYATINI KAYBETTİ

Lubinets, Ukraynalı çocukların Herson (Kherson), Zaporijjya, Donetsk, Lugansk (Luhansk) ve Kırım'dan getirildiğini bildirdi. Çocukların Rusya'nın başlattığı tam kapsamlı işgal girişiminden önce Oleşkovski (Oleshkovsky) Çocuk Yuvası'nda kaldığını ancak işgalcilerin çocukları kaçırdığını söyledi. Kaçırılan Ukraynalı çocuklardan birinin babasının topyekûn saldırı kapsamında yaşamını yitirdiğini belirten Lubinets, "Bazı çocuklar uzun bir süre sonra, Ukrayna'ya hizmet eden aile üyelerine sarılacak. Bazıları ise mutlu bir çocukluk sunabilecek olan büyükanne ve büyükbabalarına geri döndü" dedi.

"ÇOCUKLARIMIZIN TANIK OLDUĞU RUSLARIN TÜM SUÇLARI BELGELENECEK"

Ayrıca Lubinets konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Yine vurgulamak isterim ki, Ukrayna her bir çocuğun geri dönüşüne hazırdır ve temel insanî, tıbbî, psikolojik ve sosyal yardımı sağlayacaktır. Ayrıca, çocuklarımızın tanık ya da mağduru olduğu Rusların tüm suçları belgelenecektir." ifadelerine yer verdi.

MART 2023'TE YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Mart 2023'te, Ukrayna'da işlenen suçlara ve Ukraynalı çocukların Rusya'ya kaçırılmasına ilişkin olarak yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova hakkında savaş suçu işlemeleri nedeniyle yakalama kararı çıkarıldığını duyurmuştu. Bu kapsamda mahkeme Putin ve Belova'nın UCM'ye taraf olan ülkelerde bulunmasıyla birlikte ömür boyu hapis cezasına çarptırılacağını ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.