SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, Odesa'da Tuna Nehri'ne açılan limanı hedef aldı!

İşgalci Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan tek taraflı çekilmesinin ardından Ukrayna'nın Odesa kentine günlerdir saldırıyor. Bugün, Odesa'nın Tuna Nehri'ne açılan limanına saldırı gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2023 12:45
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2023 13:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, Odesa'da Tuna Nehri'ne açılan limanı hedef aldı!

İşgalci Rusya, Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında Türkiye ve Ukrayna'nın girişimiyle 22 Temmuz 2022'de imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekildi. 17 Temmuz 2023 tarihinde süresi dolan anlaşma kapsamında, geçen bir yıl boyunca Türkiye üzerinden 33 milyon ton Ukrayna tahılı ilgili ülkelere ihraç edildi. 

BÜYÜKELÇİ BODNAR, TUNA NEHRİ'Nİ İŞARET ETMİŞTİ

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, 21 Temmuz 2023 tarihinde TGRT Haber'e verdiği demeçte, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın devamlılığını vurgulayarak; anlaşmanın Tuna Nehri üzerinden sağlanabileceğini dile getirmişti. Romanya ve Bulgaristan limanlarına işaret eden Büyükelçi Bodnar'ın demecinden sonra terör devleti Rusya harekete geçti.

İŞGALCİ RUSYA, TUNA NEHRİ'NDEKİ LİMANA SALDIRDI!

Tahıl Koridoru Anlaşması'nı sonlandıran Rusya, günlerdir Odesa kentine ve kentte bulunan limana saldırıyor. Odesa, kentinde günlerdir devam eden Rus saldırılarına, bugün bir yenisi daha eklendi. Ukrayna'nın Odesa Bölge Askeri İdaresi Başkanı Oleg Kiper sosyal medya paylaşımında, işgalci Rus askerlerinin Tuna Nehri'ne açılan limanı hedef aldığını belirterek, "Ruslar 4 saat boyunca Şahid kamikaze insansız hava araçlarıyla (İHA) limanlara saldırdı. 3 İHA, hava savunma güçlerimizce imha edildi" bilgisini paylaştı. 

Kiper, saldırı sonucunda tahıl deposunun yıkıldığını ve kargo depolama tanklarının ise hasar gördüğünü belirtti. Kiper, bunun sonucunda 6 kişinin de yaralandığını duyurdu. 

Image

Image

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.