SON DAKİKA
Hava Durumu

Rüstem Umerov: Suudi Arabistan'da Ukrayna için barışın temel ilkeleri konusunda çok önemli günler yaşandı

Ukrayna Varlık Fonu Başkanı Rüstem Umerov, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde 5-6 Ağustos 2023 tarihlerinde "Ukrayna Barış Formülü" konulu Ulusal Güvenlik Danışmanları Toplantısı kapsamında açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2023 09:43
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2023 10:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rüstem Umerov: Suudi Arabistan'da Ukrayna için barışın temel ilkeleri konusunda çok önemli günler yaşandı

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde 5-6 Ağustos 2023 tarihlerinde "Ukrayna Barış Formülü" konulu Ulusal Güvenlik Danışmanları Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda; Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Birliği Komisyonu temsilcileri ile Türkiye, Çin, Hindistan, Brezilya, Endonezya, Birleşik Krallık gibi toplamda 40'tan fazla ülkenin temsilcisi bir araya geldi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak başkanlığındaki Ukrayna heyetinde; Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Andriy Sıbiga, Ukrayna Varlık Fonu Başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Rüstem Umerov, Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu İstişare Kurulu Sekreteri Snaver Seythalil, Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov ve Ukrayna Varlık Fonu Başkanı Danışmanı Mustafa Ametov ve Ukrayna devlet yetkilileri yer aldı.

Ukrayna Varlık Fonu Başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Rüstem Umerov, "Ukrayna Barışı" konulu toplantı hakkında bir açıklama yaptı.

40'TAN FAZLA ÜLKENİN TEMSİLCİSİ CİDDE KENTİNDE TOPLANDI

Ukrayna Varlık Fonu Başkanı Rüstem Umerov, Cidde kentinde gerçekleşen toplantının bitmesinin ardından 6 Ağustos 2023'te sosyal medya hesabından görüşmeleri değerlendirdi. Umerov, “Suudi Arabistan'da Ukrayna için barışın temel ilkeleri konusunda çok önemli günler yaşandı” dedi. Umerov, 40’tan fazla katılımcının olduğu toplantı için, “ABD, Çin, Türkiye, Hindistan, Brezilya, Birleşik Krallık, Küresel Güney ülkeleri, AB ve BM temsilcileri olmak üzere 40'tan fazla ülke katıldı” açıklamasını yaptı.

UKRAYNA'NIN BARIŞ FORMÜLÜ GÖRÜŞÜLDÜ

Ukrayna’nın sunduğu barış formülünün toplantının esas konusu olduğunu dile getiren Umerov, "Görüşmenin ana konusu Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın barış formülü ve Barış Zirvesi hazırlıklarıydı" ifadelerini kullandı. Toplantıyı düzenleyen Suudi Arabistan’a teşekkür eden Umerov, “Suudi Arabistan'a aktif katılımı, desteği, zirve için bir mekan sağlaması ve Ukrayna için sürdürülebilir, adil bir barışın yeniden tesis edilmesinde liderlik etme istekliliği için minnettarız” dedi.

DÜNYA, UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ İÇİN 2. KEZ TOPLANDI 

Farklı ülkelerin güvenlik ve siyasi danışmanları, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın önerdiği barış formülünü ele almak için ikinci kez toplandı. Bir önceki toplantı, Kopenhag'ta yapılmıştı. Toplantı, Ukrayna barış formülünün uygulanması için en uygun mekanizmaları bulma amacıyla Ukrayna'nın girişimiyle düzenlendi. Ayrıca etkinlik, Volodımır Zelenskıy’ın barış formülünün uygulanması ve devlet liderlerinin Küresel Barış Zirvesi'ne hazırlanması için ortak bir vizyon geliştirmeyi amaçladı.

UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 15 Kasım 2022’de katıldığı G20 Zirvesi'nde 10 maddeden oluşan "Ukrayna Barış Formülü"nü sunmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, G20 Zirvesi'nde önerdiği barış formülünde; radyasyon ve nükleer güvenliği, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit etmesi konusunda belge imzalanması gibi başlıklardan söz etmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.