SON DAKİKA
Hava Durumu

Rüstem Umerov: Cephede kullanılan mühimmatın yüzde 43’ü Ukrayna üretimi

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, son bir yılda Ukrayna savunma sanayisinin elde ettiği başarılar hakkında açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2024 11:52
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2024 14:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rüstem Umerov: Cephede kullanılan mühimmatın yüzde 43’ü Ukrayna üretimi

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Savunma Bakanlığının Ukraynalı şirketlere 4 milyar dolar destekte bulunarak Ukrayna savunma sanayisini rekor düzeyde geliştirdiğini ifade etti.

"CEPHEDEKİ HER 2 MERMİDEN BİRİ UKRAYNA’DA ÜRETİLİYOR"

Forbes Ukrayna tarafından 23 Eylül 2023 tarihinde yayımlanan röportajda Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, görevde olduğu bir yıl boyunca Ukrayna savunma sanayisinde atılan adımlar hakkında bilgi verdi. Umerov, Savunma Bakanlığının Ukraynalı üreticilere 4 milyar dolar destekte bulunarak Ukrayna savunma sanayisini rekor düzeyde geliştirdiğini aktararak, “Halihazırda cephedeki her 2 mermiden biri Ukrayna’da üretiliyor. 2023'te cephede kullanılan Ukrayna üretimi mühimmat payı yüzde 18 iken, 2024 yılında bu pay yüzde 41'e yükseldi.” dedi.

UKRAYNA'NIN MENZİL KABİLİYETİ ARTTI

Bir sene içinde Ukrayna’nın uzun menzilli kabiliyetlerini birkaç kat artırdığını belirten Bakan, “2024 yılında yalnızca Savunma Bakanlığı, 21 milyar grivna üzerinde insansız hava aracı ve 9 milyar grivna tutarında mühimmat sözleşmesi imzaladı. Devlet Özel İletişim ve Bilgi Koruma Servisi ile birlikte ise ordumuza bir milyondan fazla insansız hava aracı satın aldık.” şeklinde konuştu.

Ukrayna insansız hava araçlarının cephede kendini çok iyi gösterdiğini belirten Umerov, “Bugün Ukrayna insansız hava araçları bin kilometreden fazla uzağa uçabiliyor. Murmansk ve Povoljye’ye ulaşıyor, Rus petrol rafinerilerini ve hava üslerini yok ediyor. Ukrayna, dünyada 'drone sürüsü' teknolojisini uygulamaya başlayan ilk ülke oldu. Yalnızca geçen yıl düşman topraklarındaki 200'den fazla askeri hedefi yok etmeyi veya hasar vermeyi başardık. Bunlar arasında kontrol noktaları, havaalanları, gemiler, hava savunma sistemleri ve Rusya Federasyonu askeri personelinin konuşlanma yerleri bulunmaktadır. Düşmanı, uçaklarını sınırdan 250 kilometre uzaktaki hava alanlarına kaydırmaya zorladık.” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte Umerov, Ukrayna’nın Rus Karadeniz Filosunu Kırım’dan Krasnodarsk bölgesine çekmeye zorladığını anımsatarak, “Tam bir filomuz olmadan bir yıl içinde 10 adet Rus gemisini ve bir denizaltını imha ettik. Savunma Bakanlığının DELTA askeri yazılımı sayesinde 15 milyar dolar değerindeki Rus askeri teçhizatını imha etmeyi başardık.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.