SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus saldırılarında hayatlarını kaybettiler: Bu yıl Paris Olimpiyatları'na 5 Ukraynalı sporcu katılamayacak

Bu sene 26 Temmuz-11 Ağustos 2024 tarihlerinde gerçekleşecek olan Paris Olimpiyatları'na katılması beklenen ancak işgalci Rusya'nın saldırıları nedeniyle hayatını kaybeden 5 Ukraynalı sporcu anılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2024 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2024 15:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus saldırılarında hayatlarını kaybettiler: Bu yıl Paris Olimpiyatları'na 5 Ukraynalı sporcu katılamayacak

Vladimir Putin'in emrindeki Rus birliklerin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine karşı 24 Şubat 2022'de başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi kapsamında çok sayıda savunmasız sivil hayatını kaybetti. Yerleşim yerleri başta olmak üzere hastane, stat ve sığınaklara saldıran işgalciler gazeteci ve sporcuları da hedef aldı. 

UKRAYNALI SPORCULAR PARİS OLİMPİYATLARI'NA KATILAMAYACAK

Fransa, 26 Temmuz-11 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Paris Olimpiyatları için gün sayıyor. Olimpiyatlara Ukrayna'dan katılması beklenen ve Rus saldırılarında hayatını kaybeden 5 sporcu ise anılıyor. 

ABD merkezli basın servisi Radio Free Europe/Radio Liberty (RFERL) (Özgür Avrupa Radyosu/Özgür Radyo) tarafından Rus saldırılarında hayatını kaybeden 5 Ukraynalı sporcuya dikkat çekildi. Sporcular şu şekilde sıralandı:

VOLODIMIR ANDROŞÇUK

Paris Olimpiyatları'na hazırlık yapan 2001 doğumlu Volodımır Androşçuk, Ukrayna Dekatlon Millî Takımı'nın bir üyesi olarak 2020'de Ukrayna'yı temsil etti ve 20 yaş altı kategorisinde altıncı oldu. Rus saldırılarına karşı savaşmak için cepheye giden Ukraynalı sporcu Androşçuk, 2023'te Bahmut yakınlarında vefat etti.

MAKSIM GALİNİÇEV

Boksör olan Maksım Galiniçev, 2017'de Avrupa Gençler Şampiyonası'nda birincilik elde ederken, 2018 Yaz Gençlik Olimpiyatları'nda ve 2021 Avrupa 22 Yaş Altı Şampiyonası'nda ikinci oldu. Mart 2023'te Lugansk'ta hayatını kaybetti. Gönüllü olarak askere giden Galiniçev 2021 röportajında en büyük motivasyonunu "çocuklarıma bir gelecek sağlama ve ailemin benimle gurur duymasını sağlama arzusu" olduğunu söylemişti. Galiniçev evli ve bir çocuk babasıydı. 

ALİNA PEREGUDOVA

Halter alanında yarışan Alına Peregudova, 2021'de henüz 13 yaşındayken Ukrayna 17 Yaş Altı Şampiyonası'nda kendi sıkletinde altın madalya kazandı. 2008 doğumlu Peregudaova 2022'de Mariupol'de anneannesiyle birlikteyken işgalcilerin top atışı nedeniyle hayatını kaybetti.

OLEKSANDR PELEŞENKO

Halterci Oleksandr Pielieşenko iki kez Avrupa şampiyonluğu ünvanını aldı. 1994 doğumlu olan Ukraynalı halterci 2016'da Rio de Janeiro Olimpiyatları'nda yarıştı ve kendi kilo kategorisinde dördüncü oldu. Gönüllü olarak askere giden Peleşenko Mayıs 2024'te Rus saldırıları nedeniyle hayatını kaybetti.

YEVGEN MALIŞEV

2020 Kış Gençlik Olimpiyatları'na katılan Biatloncu Yevgen Malışev, gönüllü olarak gittiği Ukrayna cephesinde hayatını kaybetti. 20 yaş gününden bir hafta önce ölen sporcu Harkiv'i savunuyordu. 

RUSYA VE BELARUS OLİMPİYATLARDA YER ALMAYACAK

Buna bağlı olarak bu sene merakla beklenen Paris Olimpiyatları'na yaptırım nedeniyle Rus ve Belaruslu sporcular katılım sağlayamayacak. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, söz konusu iki ülkenin "bayrağı, marşı, rengi veya başka herhangi bir kimliğinin" sergilenmesinin gerekli olmadığını belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.