SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus işgali altında yaşayan 12 Ukraynalı çocuk daha kurtarıldı

Ukraynalı 12 çocuk aileleriyle birlikte, Rus işgali altındaki bölgelerden Ukrayna'nın kontrolü altındaki kentlere getirildi.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2024 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2024 11:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus işgali altında yaşayan 12 Ukraynalı çocuk daha kurtarıldı

Ukrayna Parlamentosu (Verkhovna Rada) İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Dmıtro Lubinets, Rus işgali altındaki Donetsk, Zaporijjya ve Herson'da yaşayan 12 Ukraynalı çocuğun, aileleriyle birlikte Ukrayna'nın kontrolü altındaki bölgelere getirildiğini duyurdu.

OMBUDSMAN, UKRAYNALILARIN MARUZ KALDIĞI UYGULAMALARI AÇIKLADI

Her ailenin işgalcilerin yarattığı kaosu farklı şekillerde yaşadığını söyleyen Dmıtro Lubinets, işgal altındaki Ukraynalıların Rus pasaportu almaya zorlandıklarını ve doktorların doğumdan gelen sağlık sorunları olan çocukları dahi tedavi etmediklerini belirtti.

Öte yandan tedavi ihtiyacı olan çocukların ailelere, çocuklarını "rehabilitasyona göndermeleri" teklifinde bulunulduğunu açıklayan Lubinets, bu yöntemin Ukraynalı çocukları ailelerinden kopararak Rusya'ya kaçırma anlamına geldiğini kaydetti.

Ukrayna'nın kontrolü altındaki bölgelere getirilen ailelerin tanık olduğu muameleleri aktaran Ombudsman, yetişkinlerin Ruslar tarafından alıkoyulduğunu ve psikolojik ve fiziksel işkencelere maruz kaldığını, çocukların ise ebeveynleri yanlarında olmadan işkence yöntemleri kullanarak sorgulandığını söyledi.

Dmıtro Lubinets, ailelerin Ukrayna'nın kontrolündeki bölgeye taşınmaya iten şeyin haklarından mahrum bırakılmışlık, sınırlandırılmışlık hissi ve çocuklar için geleceğin ne getireceği konusundaki farkındalık olduğunu vurgulayarak, “Aileler Çocuk Koruma Merkezimizi ziyaret ettiler. Yetkin ve çok işlevli bir ekip onlarla konuştu ve tanık oldukları ya da mağduru oldukları suçları kaydetti.” dedi.

Lubinets son olarak, Ukrayna'nın herkesin geri dönüşüne her zaman hazır olduğunu ve temel insani, tıbbi, psikolojik, sosyal ve diğer gerekli yardımları sağlayacaklarını belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.