SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus askerleri cephede esir aldığı 2 Ukraynalı askeri infaz etti!

İşgalci Rus ordusu savaş hukukunu görmezden gelerek Ukrayna’da savaş suçları işlemeye devam ediyor. Ukrayna Başsavcılığı, Rus askerlerin Donetsk bölgesinde 2 Ukraynalı savaş esirini daha infaz ettiğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 10:35
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 11:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus askerleri cephede esir aldığı 2 Ukraynalı askeri infaz etti!

Rus işgal güçleri, Donetsk bölgesinde esir aldığı 2 Ukraynalı askeri daha infaz etti. Rus ordusunun işlediği savaş suçu bir insansız hava aracının (İHA) kamerasına yakalandı.

Ukrayna Başsavcılığından yapılan açıklamada, “Rus askerleri Selıdove (Donetsk Bölgesi) yakınlarında esir aldığı 2 Ukraynalı askeri kurşuna dizdi.” ifadesine yer verildi. Ayrıca Başsavcılık, Rus ordusunun işlediği bir başka savaş suçuyla ilgili soruşturma başlatıldığını aktardı.

Elde edilen bilgilere göre, 18 Ekim saat 14.38’de Rus askerleri Ukrayna mevzilerine düzenlediği saldırı sırasında iki Ukraynalı askeri esir aldı. İşgalciler silahsız savaş esirlerini yüzüstü yere yatırdı ve ayaklarıyla bedenlerine bastırdı. Bir süre sonra işgalciler otomatik silahlarla yakın mesafeden esirlere ateş etti.

Ukrayna Başsavcılığı, savaş esirlerinin öldürülmesinin Cenevre Sözleşmesi'nin ağır bir ihlali olduğunu ve ciddi bir uluslararası suç olarak sınıflandırıldığını vurguladı.

RUSYA 100'DEN FAZLA ESİR UKRAYNALI ASKERİ CEPHEDE İNFAZ ETTİ

Ukrayna Başsavcılığı, 15 Ekim 2024’te yaptığı açıklamada Rus işgal güçlerinin 24 Şubat 2022’den bu yana en az 102 Ukraynalı savaş esiri infaz ettiğini bildirdi.

Silahlı Çatışmalarda İşlenen Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı Yuriy Bilousov, 4 Ekim 2024’te yaptığı açıklamada, Rus askerlerin Ukraynalı savaş esirlere karşı tutumlarının kötüleştiğine dikkat çekerek, infaz vakalarının yüzde 80’inin bu yıl meydana geldiğini belirtti.

RUS KOMUTANLAR İNFAZLARI TEŞVİK EDİYOR

ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), 14 Ekim 2024 tarihli raporunda, son dönemde Ukraynalı esir askerlere yönelik infaz vakalarının arttığına dikkat çekti. Uzmanlar bu durumun, Rus komutanların emirleri veya teşvikleriyle bağlantılı olabileceğine dikkat çekti.

Rus askerlerin vahşeti dışında sivil Rusların kan donduran davranışlarına da dikkat çekilen raporda, Kremlin yanlısı birçok Rus askerî blog yazarın, Rus askerlerine sık sık Ukraynalı savaş esirlerinin infazlarının sayısını artırma çağrısında bulunduğu aktarıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.