SON DAKİKA
Hava Durumu

Romanya Cumhurbaşkanı onayladı: Ukrayna'ya Patriot sistemi hibe ediliyor

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, 5 Eylül 2024 tarihinde Ukrayna'ya Patriot savunma sistemi verilmesini öngören yasayı onayladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2024 19:34
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2024 19:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Romanya Cumhurbaşkanı onayladı: Ukrayna'ya Patriot sistemi hibe ediliyor

Ukrayna, Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana sürdürdüğü topyekûn saldırı ve işgal girişimine karşı güçlü savunmasını sürdürürken, müttefik ülkeler de Ukrayna'yı desteklemeyi sürdürüyor.

Romanya Parlamentosunun her iki kanadı tarafından kabul edilen ve Ukrayna'ya Patriot uçaksavar füze sisteminin devredilmesini öngören yasa, Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından imzalandı.

ROMANYA CUMHURBAŞKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Romanya Cumhurbaşkanlığı tarafından 5 Eylül'de konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, Ukrayna'ya sağlanacak uçaksavar füze sisteminin Patriot'un en gelişmiş konfigürasyonu olduğu kaydedildi.

Klaus Iohannis tarafından imzalanan yasaya göre, Ukrayna ayrıca ulaşım araçları, yedek parçalar, bakım ekipmanları, malzeme-teknik destek başlangıç paketi, eğitim hizmetleri ve Patriot için gerekli diğer ekipmanları da alacak.

Romanya'nın Ukrayna'ya göndereceği sistem, Rus işgaline karşı savaşan Kiev'e NATO ülkeleri tarafından taahhüt edilen beş adet sistem ve diğer stratejik hava savunma birimlerinin teslimatının bir parçası olarak gerçekleşecek.

Bükreş yönetimi geçen haziran ayında iki operasyonel Patriot sisteminden birini, müttefiklerinin benzer bir hava savunma sistemiyle değiştirmesi koşuluyla Ukrayna'ya hibe edeceğini açıklamıştı.

ROMANYA'DAN UKRAYNA'YA DESTEK!

Romanya Cumhurbaşkanlığı basın servisi tarafından 20 Haziran 2024 tarihinde yapılan açıklamada, “Rusya'nın başta enerji sektörü olmak üzere sivillere ve sivil altyapıya yönelik sürekli ve kitlesel saldırıları sonucunda Ukrayna'daki güvenlik durumunun önemli ölçüde kötüleşmesi ve bu durumun Romanya'nın güvenliği de dahil olmak üzere doğurduğu bölgesel sonuçları dikkate alınarak ve müttefiklerle koordine ederek Romanya Yüksek Savunma Konsey üyeleri Ukrayna'ya Patriot sistemini devretme kararı aldı.” denilmişti.

Romanya hükûmeti, Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi verilmesini öngören yasa tasarısını 2 Eylül 2024 tarihinde onaylanarak nihai oylama için parlamentoya göndermiş ve sonrasında karar yasama organı tarafından kabul edilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.