SON DAKİKA
Hava Durumu

Polonya-Ukrayna arasındaki kapalı sınır kapılarından birisi açıldı

Polonyalı çiftçiler, protesto kapsamında Ukraynalı tırcılara kapattıkları dört sınır kapısından birini açtı.

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2023 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2023 13:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Polonya-Ukrayna arasındaki kapalı sınır kapılarından birisi açıldı

Ukrayna Devlet Sınır Güvenlik Teşkilatı, Polonyalı çiftçilerin protesto kapsamındaki dört sınır kapısından birini açtıklarını duyurdu. Ukrayna Devlet Sınır Güvenlik Teşkilatı konuya ilişkin "Tır trafiği yeniden sağlandı. Polonyalı çiftçiler Medyka-Shehyni sınır kapısı önündeki ablukayı sona erdirdi. Ukrayna'ya giren tırlar kayıt ve geçişleri her zamanki gibi yapılmaktadır" açıklamasında bulundu. Polonyalı çiftçiler, tırcıların Noel boyunca diğer üç sınır kapısında abluka eylemlerine devam edeceğini belirtti.

YENİ POLONYA DIŞİŞLERİ BAKANI İLK ZİYARETİNİ KIYİV'E YAPTI

Polonya'nın yeni Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, 22 Aralık 2023 tarihinde ilk diplomatik ziyaretini Kıyiv'e yaptı. Sikorski, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba ile görüştü. Görüşmede, Polonyalı kamyoncuların sınır kapılarında yarattığı gerilime değinildi. Bakan Kuleba görüşmede, "Yapılması gereken ilk şey sınırın engelini kaldırmaktır çünkü dostane ilişkilerimizin engellenen sınırın gölgesinde bulunduğu durum kabul edilemez ve zararlıdır" açıklamasını yaptı.

Kamyoncuların sınır geçişini kapatması protestosuna değinen Bakan Sikorski durumun karmaşık olduğunu vurguladı. Polonya Altyapı Bakan Yardımcısı Pawel Gancarz ise "Bu sorunun bu yılın sonundan önce Noel'e kadar çözüleceğini umuyoruz" dedi.

ARAÇLAR SINIRDA NEDEN BEKLETİLİYOR?

Avrupa Birliği (AB), Şubat 2022'de Rus işgalinin başlamasının ardından ülke içindeki ve dışındaki kargo trafiğini kolaylaştırmak amacıyla Ukraynalı kara yolu taşıyıcılarına yönelik kısıtlamalardan feragat etti ve AB bu süreci Haziran 2024'e kadar uzattı. Ancak Polonyalı kamyoncular, AB'nin bu kararının kazançlarını düşürdüğünü söyledi. Bunun üzerine Polonya’da nakliyeciler, Kasım ayının başından bu yana Ukrayna ile büyük geçişleri engelliyor ve Ukraynalı rakiplerine giriş izinlerinin yeniden verilmesini istiyor. 

Haftalardır devam eden protestolar, trafiği felç ederken; sınırın her iki tarafında da büyük kuyruklar oluşmasına neden oldu. Tahminlere göre 3 Ocak 2024'e kadar kontrol noktalarını kapatmaya devam edecekler. Ukrayna Parlamentosu, 22 Kasım 2023 tarihinde Polonya Senatosuna hitap ederek; parlamenterlere Ukrayna-Polonya sınırındaki durumdan acilen çıkış yolları bulmaları çağrısında bulunmuştu.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.