SON DAKİKA
Hava Durumu

Oleg Sentsov, Fransa'nın en yüksek onur nişanına layık görüldü

Ukraynalı ünlü yönetmen, eski siyasi tutsak Oleg Sentsov ve Ukraynalı yazar Oksana Zalujko, Fransa'nın en yüksek madalyası olan Onur Lejyonu nişanının sahibi oldu.

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2023 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2023 13:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Oleg Sentsov, Fransa'nın en yüksek onur nişanına layık görüldü

Rus saldırılarının başlamasının ardından Ukrayna ordusunda vatan savunmasına katılan ünlü Ukraynalı yönetmen, eski siyasi tutsak Oleg Sentsov, Fransa'nın en yüksek ulusal nişanı olan Onur Lejyonu (Légion d’Honneur) ödülüne layık görüldü.

Fransa’nın Kıyiv Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Kırım’da işgalci güçler tarafından düzmece suçlamalarla alıkonulduktan sonra Rus esaretinde 5 yıl geçiren ve şu an Rus işgalcilere karşı cephede savaşan eski siyasi tutsak, yönetmen Oleg Sentsov ve Ukraynalı yazar Oksana Zalujko’nun Fransa'nın en yüksek ulusal nişanına layık görüldüğü dile getirildi.

Fransa’nın Ulusal Bayramı’nı kutladığı 14 Temmuz’da Fransa’nın Kıyiv Büyükelçisi Etienne de Poncins, Kıyiv’de düzenlenen törende nişanları Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron adına Oleg Sentsov ve Oksana Zalujko’ya takdim etti.

OLEG SENTSOV: ORTAK ÖDÜLÜMÜZ!

Sosyal medya hesabından ödülünü paylaşan Sentsov, “Şu anda Ukrayna'yı savunan herkesle ortak ödülümüzdür" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA'DA HAYATINI KAYBEDEN FRANSIZ GAZETECİ DE NİŞAN İLE ONURLANDIRILDI

Ukrayna'nın doğusunda en yoğun çatışmaların yaşandığı Bahmut yakınlarında, Mayıs ayında hayatını kaybeden AFP Fransız Haber Ajansının muhabiri Arman Soldin’in de Onur Lejyonu nişanına layık görüldüğü bildirildi.

UKRAYNALI YÖNETMEN OLEG SENTSOV

Ukraynalı yönetmen Oleg Sentsov, 2014 yılının mayıs ayında Kırım’da Rusya gizli servisleri tarafından gözaltına alındı ve yasa dışı olarak işgal edilen yarımadadan Rusya’ya sevk edildi. Rusya yönetimi, Sentsov’u Rusya’da yasak olan Sağ Sektör (Pravıy Sektor) örgütünün hücresini kurmak, Kırım Rus Toplumu Teşkilatı ve Birleşik Rusya (Yedinaya Rossiya) Partisinin Akmescit’teki ofislerini kundaklama ve Akmescit’teki Lenin Anıtı'nı tahrip etme hazırlıkları yapmakla suçladı. Sentsov’un Rus esaretinde işkenceye maruz bırakıldığı biliniyor.
2015 yılının Ağustos ayında Rusya’nın Rostov-Na-Donu şehrinde bulunan Kuzey Kafkasya Askeri Mahkemesi, Oleg Sentsov’u suçlu bularak hakkında 20 yıl hapis cezası kararı aldı. 
14 Mayıs 2018'de, Rusya tarafından alıkonulan 65 Ukrayna vatandaşı siyasi tutsağın hapsedilmesini protesto etmek ve serbest bırakılmasını talep etmek üzere bir açlık grevi başlatmıştı. Sağlık durumunun kötüleşmesi ve Rus cezaevi yönetiminin zorla beslenme uygulaması başlatacağı konusundaki tehditlerden sonra 6 Ekim 2018’de açlık grevine son verme kararı aldı.

SAVAŞIN İLK GÜNLERİNDEN BERİ VATAN SAVUNMASINA KATILIYOR

Oleg Sentsov, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik topyekun işgal girişiminin ikinci günü 25 Şubat 2022 tarihinde askeri kamuflaj giydiği bir fotoğraf paylaşarak, herkesi Ukrayna'yı savunmaya çağırdı. Sentsov, o günden bu yana Ukrayna ordusunda ülke savunmasına katkı sağlıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.