SON DAKİKA
Hava Durumu

Odesa Limanı'ndaki onarım çalışmaları nedeniyle tahıl ticareti kısıtlandı

İşgalci Rusya'nın saldırıları nedeniyle Ukrayna'da hasar gören Odesa Limanı'nda onarım çalışmaları başladı. Bu kapsamda limandan yapılan tahıl ticareti kısıtlandı.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2023 14:44
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2023 16:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Odesa Limanı'ndaki onarım çalışmaları nedeniyle tahıl ticareti kısıtlandı

Ukrayna'daki tahıl depolarını hedef alan işgalci Rusya, Karadeniz'deki Odesa Limanı'na zarar verdi. Ukrayna tarafından Odesa'daki limanda onarım çalışmaları yapıldığı ve tahıl ihracatının kısıtlandığı duyuruldu. 

ODESA'DA TAHIL TİCARETİ KISITLANDI

Ukrayna Demiryolları Ticari Departmanı Müdür Yardımcısı Valerıy Tkaçev, "Yük trenlerinin Odesa bölgesi limanlarına doğru hareketini engelleyen demir yolu altyapısını onarılmaya başlandı" bilgisini verdi. Ancak tahıl ticareti kısıtlamalarının ne zaman kaldırılacağı bildirilmedi. 

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI 

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye Cumhuriyeti kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.