SON DAKİKA
Hava Durumu

Moldova, Bağımsız Devletler Topluluğundan ayrılacak!

Moldova, Bağımsız Devletler Topluluğundan çekilmesini sağlayacak işlemleri başlattığını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2023 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2023 13:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Moldova, Bağımsız Devletler Topluluğundan ayrılacak!

Moldova Parlamento Başkanı Igor Grosu, 15 Mayıs 2023 tarihinde Moldova’nın Bağımsız Devletler Topluluğundan (BDT) çekilmesini sağlayacak prosedürü başlatacağını ve Moldova’nın örgütten tamamen çekilmesi yolunda ilk adım olacağını duyurdu.

Moldova basınına konuşan Parlamento Başkanı Grosu, "Parlamento başkanı olarak, Moldova'nın BDT parlamentolar arası meclisinden çekilmesi prosedürünün başlatıcısı olduğumu duyuruyorum" dedi. Grosu, bu girişimi vatandaşlarla, iktidardaki Eylem ve Dayanışma Partisi’nin meclis fraksiyonunun yanı sıra Cumhurbaşkanı Maya Sandu ile görüştüğünü de sözlerine ekledi. Parlamento Başkanı Grosu, “BDT'nin kurucusu Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik vahşi saldırısından sonra artık bu örgüte cemiyet denilemez. Bu, Moldova'nın coğrafi olarak ayrıldığı BDT'den ülkemizin çekilmesi için ilk adım olacaktır” dedi.

"BDT, RUSYA TARAFINDAN SSCB’NİN YIKINTILARI ÜZERİNE İNŞA EDİLEN BİR ÖRGÜT"

Igor Grosu, Bağımsız Devletler Topluluğunun SSCB yıkıntıları üzerine inşa edildiğini vurgularken, "Kötülüğün, savaşın ve yoksulluğun kaynağından kendimizi ayırmaya hazırız. Refah, demokrasi ve daha iyi bir gelecek için çalıştığımızı 30 yıldır kanıtladık. BDT, Rusya tarafından SSCB'nin yıkıntıları üzerine kurulmuş bir örgüttür. Eski Sovyet cumhuriyetlerini kontrol altında tutabilmek için işgalci ülke ile aynı müzakere masasının arkasında kalamayız" ifade etti. 

MOLDOVA, NİSAN 2023'TE FESİH SÜRECİNİ BAŞLATMIŞTI

Moldova, Nisan 2023 tarihinde Bağımsız Devletler Topluluğu içindeki bazı anlaşmaların feshi sürecini başlattı. Moldova Başbakanı Dorin Rechan, Şubat 2023 tarihinde BDT çerçevesinde imzalanan anlaşmaları kınamaya başlayacağına söz verdi. Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Moldova’nın AB üyeliğine başvurduktan sonra BDT’ten çekilmek için bir zaman seçeceğini duyurdu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.