SON DAKİKA
Hava Durumu

Küresel Barış Zirvesi’nde ABD’yi kim temsil edecek?

İsviçre'de düzenlenecek olan Barış Zirvesi'nde ABD'yi, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan temsil edecek.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2024 10:15
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2024 11:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Küresel Barış Zirvesi’nde ABD’yi kim temsil edecek?

Birinci Küresel Barış Zirvesi, 15-16 Haziran 2024 tarihlerinde İsviçre’de gerçekleşecek. Zirveye Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın katılıp katılmayacağı ise merak ediliyordu.

Beyaz Saray, 3 Haziran 2024 tarihinde yaptığı açıklamayla Küresel Barış Zirvesi'nde ABD'yi, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın temsil edeceğini bildirdi.

ABD, UKRAYNA HALKINA DESTEĞİNİ BİR KEZ DAHA TEYİT EDECEK

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada “Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Barış Zirvesi'ne katılmak üzere 15 Haziran'da İsviçre'nin Lucerne kentine gidecek. Başkan Yardımcısı, Biden-Harris yönetiminin, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü ile BM Şartı ilkelerine dayanan adil ve kalıcı bir barışı güvence altına alma çabalarını destekleme konusundaki kararlılığının altını çizecek. Başkan Yardımcısı, devam eden Rus saldırganlığına karşı kendilerini savunan Ukrayna halkına desteğini bir kez daha teyit edecek. Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Zirvede ABD'yi temsil etmek üzere başkan yardımcısına katılacak.” denildi.

BİRİNCİ KÜRESEL BARIŞ ZİRVESİ İSVİÇRE’DE YAPILACAK

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba (Dmitro Kuleba), 19 Mart 2024 tarihinde video konferans yoluyla düzenlediği uluslararası basın toplantısında önemli açıklamalarda bulunmuştu. Kuleba, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’nın “barış formülünün” halihazırda geçerli olan en gerçekçi plan olduğunu vurgulamıştı. Kuleba, toplantıda Ukrayna’nın İsviçre ev sahipliğinde "Birinci Küresel Barış Zirvesi" düzenleyeceğini duyurmuştu.

ZELENSKIY, ABD VE ÇİN LİDERLERİNE SESLENDİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), 26 Mayıs 2024 tarihinde dünya liderlerine seslendiği bir video mesaj yayımlamıştı. Zelenskıy, Rusya’nın 23 Mayıs 2024’te Harkiv’e saldırısı sonucu yerle bir ettiği matbaadan seslenmişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, video mesajında 15 Haziran’da yapılacak  Küresel Barış Zirvesi'ne katılması için ABD Başkanı Joe Biden'a ve Çin Başkanı Şi Cinping’e çağrıda bulunmuştu.  Zelenskıy, “BM Şartı'nın da bu kitaplar gibi yakılmasını istemiyoruz.” demişti.

Zelenskıy yayımladığı mesajında şu ifadelere de yer vermişti:

“Rusya diyalog istiyor mu? Ukrayna, müzakereler sırasında Rusya'nın yalan söyleme konusunda dünyanın en büyük deneyimine sahip… Özellikle Rusya'nın bu savaşı hazırlamak için örtbas ettiği yalanlar. İşte tam da bu yüzden küresel çabalara ihtiyaç var; Rusya'nın kandıramayacağı liderlerin Küresel Barış Zirvesi. Dünyada kimin, daha önce onlarca kez olduğu gibi Rus roketleri ve topçuları tarafından kaçınılmaz olarak bozulacak olan ateşkesi talep etmekle yetinmeyip, savaşı gerçekten bitirmek istediğini gösterecek zirve…”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.