SON DAKİKA
Hava Durumu

Kıyiv’de, Ruslar tarafından Ukrayna kültürel mirasının hedef alınması tartışıldı

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de 4 Temmuz 2024 tarihinde “Silahlı Çatışmalarda Kültürel Mirasın Korunması ve Kültürel Tahribata Karşı Mücadele: Ukrayna’nın Yeni Zorlukları ve Deneyimleri” başlıklı iki gün sürecek bir konferans düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 13:53
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 13:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kıyiv’de, Ruslar tarafından Ukrayna kültürel mirasının hedef alınması tartışıldı

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de 4 Temmuz 2024 tarihinde “Silahlı Çatışmalarda Kültürel Mirasın Korunması ve Kültürel Tahribata Karşı Mücadele: Ukrayna’nın Yeni Zorlukları ve Deneyimleri” adlı konferans gerçekleştirildi.  Konferans, Lahey Silahlı Çatışma Durumlarında Kültür Varlıklarının Korunması Anlaşması’nın 70. Yıl dönümü ve 1954 Lahey Sözleşmesi'ne ek 1999 İkinci Protokolü'nün 25. yıl dönümüne ithafen düzenlendi. Konferansın organizatörü Kırım Stratejik Araştırmalar Enstitüsü olarak kaydedildi. Konferansta konuşmacılar kültürel mirasın korunmasına ilişkin konuları ve sorunları ele aldı.

Konferansta Ukrayna Kültür ve Enformasyon Politikası Bakanlığı Başkan Yardımcısı Anastasia Bondar, Ukrayna’daki UNESCO Ofisi Başkanı Chiara Dezzi Bardeschi, Ukrayna'nın UNESCO Daimi Temsilci Yardımcısı Mıkola Movçan, Ukrayna Savunma Bakanlığı Yasal Güvence Dairesi Uluslararası Hukuk Departmanı Başkan Yardımcısı Yarbay Inna Zavorotko, Ukrayna Başsavcılığı Silahlı Çatışmalarda İşlenen Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı Yuriy Belousov konuşmacı olarak yer aldı. Konferansın moderatörlüğünü ise gazeteci Larisa Voloşina yaptı.

Anastasia Bondar gerçekleştirdiği konuşmada ülkedeki 18 bölgede bin 80 kültürel mirasın tahrip edildiğine, 2 bin 3 kültür merkezinin zarar gördüğüne ve 4 binden fazla kültür kurumunun çalışmayı durdurduğuna değindi. Bondar, bu zararların restore edilmesi ve  bölge halkının şehirlere geri dönmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Ukrayna’daki UNESCO Ofisi Başkanı Chiara Dezzi Bardeschi, önümüzdeki 10 yıl içerisinde gerçekleştirilecek restorasyon ve yeniden inşa için yaklaşık 8,9 milyar ABD dolarına ihtiyaç duyulacağını belirtti.

KÜLTÜR VARLIKLARININ KORUNMASI ANLAŞMASI NEDİR?

Lahey Silahlı Çatışma Durumlarında Kültür Varlıklarının Korunması Anlaşması, 1954 yılında imzalandı. Anlaşma, savaş sırasında kültürel miraslara verilecek zararların önüne geçmeyi amaçlıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.