SON DAKİKA
Hava Durumu

Kıyiv'de büyükelçilerin katılımıyla Ukrayna'nın Barış Formülü görüşüldü

Ukrayna'da Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın sunduğu 10 maddelik Barış Formülü, devlet yetkilileri ve büyükelçilerin katılımı ile müzakere edildi. Toplantıda, uluslararası ortakların Rus saldırganlığı karşısında Ukrayna'ya desteği ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2023 14:37
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2023 16:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kıyiv'de büyükelçilerin katılımıyla Ukrayna'nın Barış Formülü görüşüldü

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de Ukrayna devlet yetkilileri ve Ukrayna’daki büyükelçilerin katılımı ile 1 Aralık 2023 tarihinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın sunduğu 10 maddelik Barış Formülü görüşüldü.

Toplantıya; Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Andriy Sıbiga, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva ile Ukraynalı yetkililer ve Ukrayna'ya destek veren ülkelerin büyükelçileri katıldı.

"HEPİMİZİN ÖNÜNDE ÖNEMLİ GÖREVLER VAR"

Başkent Kıyiv'deki Borıspil Havaalanında gerçekleşen görüşmede, Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi ile ortaya çıkan savaşın Ukrayna'nın zaferi ile sonuçlanması için gerçekleşmesi beklenen planlar müzakere edildi.

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, toplantıda müzakere edilen konulara ilişkin sosyal medya sayfası üzerinden bilgilendirme yaptı. Umerov, "Rusya'nın savaş alanında yenilmesiyle Ukrayna ve Avrupa'da güvenliğin ve kalıcı barışın yeniden sağlanacağına ve bunu yalnızca Ukraynalı askerlerin yapabileceğine inanıyorum. Uluslararası ortaklarımıza yardımlarından dolayı teşekkür ederiz. Hepimizin önünde önemli görevler var: Saldırganları işledikleri suçlardan dolayı adalet önüne çıkarmak, onların sebep olduğu tüm zararların tazmin edilmesini sağlamak, teröristlerin cezadan kaçmasına izin vermeyecek bir sistem geliştirmek" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 15 Kasım 2022’de katıldığı G20 Zirvesi'nde 10 maddeden oluşan Ukrayna Barış Formülü'nü sunmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, G20 Zirvesi'nde önerdiği barış formülünde; radyasyon ve nükleer güvenliği, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit etmesi konusunda belge imzalanması gibi başlıklardan söz etmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.