SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatarı Leniye Umerova Rus esaretinden kurtarıldı!

Ukrayna ile Rusya arasında bugün gerçekleşen esir takası sonucu, Kremlin tarafından alıkonulan 26 yaşındaki Ukrayna vatandaşı Kırım Tatarı Leniye Umerova serbest bırakıldı.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2024 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2024 17:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatarı Leniye Umerova Rus esaretinden kurtarıldı!

Bir buçuk yıldır Rusya’da düzmece bahanelerle yasa dışı olarak alıkonulan 26 yaşındaki Ukrayna vatandaşı Kırım Tatarı Leniye Umerova esir takası sonucu serbest bırakıldı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Ukrayna ile Rusya arasında bugün gerçekleşen esir takası sonucu 49 Ukrayna vatandaşının evlerine döndüğünü duyurdu.

Zelenskıy, “49 Ukraynalı erkek ve kadın evinde. Bunlar arasında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri askerleri, Ulusal Muhafızlar, Ulusal Polis, Devlet Sınır Teşkilatı personeli ve siviller yer alıyor. Sivillerden biri de Leniye Umerova. Hasta babasına bakmak için geldiğinde Ruslar tarafından rehin alınan bir kızdır. Ayrıca Azovstal (Mariupol) savunucularının bir kısmını daha esaretten kurtarmaya başardık. Ukrayna Kahramanı askeri doktor Viktor İvçuk da eve döndü.” ifadelerini kullandı.

Esir değişimi sürecinde çalışan herkese teşekkür eden cumhurbaşkanı, “Bütün askerlerimizi, sivillerimizi eve getirmek zorundayız.” dedi.

LENİYE UMEROVA KIRIM'A GİRİŞ YAPMAK İSTERKEN ALIKONULDU

Kırım Tatarı Leniye Umerova, kanser hastası olan ve durumu kötüleşen babasını görmek için 4 Aralık 2022’de Kıyiv’den Rus işgali altındaki Kırım’a doğru yola çıktı. Rusya-Gürcistan sınırını geçtikten sonra Rus yetkililer, sözde “rejim bölgesinin kurallarını ihlal” bahanesiyle Umerova’yı yasa dışı olarak alıkoydu.

Umerova, 16 Mart 2023'e kadar Vladikavkaz yakınlarındaki Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinde tutuldu. Rus mahkemesi, Leniye Umerova’yı "devlet sınırını geçme kurallarını ihlal etmekten" suçlu buldu ve 2 bin ruble para cezasına çarptırdı.

KAFASINA TORBA GEÇİRİLEREK KAÇIRILDI

Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinden çıkarken merkezin kapısının önünde bekleyen 4 erkek, kafasına torba geçirerek genç kızı alıkoydu ve Vladikavkaz kentinin bir semtine götürüp bıraktı.

Serbest bırakıldıktan birkaç dakika sonra polis devriyesi Umerova’yı gözaltına aldı. Gözaltı sebebini öğrenmek için polise soru soran Umerova'ya “polise itaatsizlik” suçlaması yöneltildi. Rus mahkemesi, Leniye Umerova hakkında 15 gün tutuklama kararı çıkardı. Leniye Umerova, tutukevinde alıkonulurken hakkında benzer bir dava daha açıldı. 27 Mart’ta aynı mahkeme, Umerova hakkında yine 15 gün tutuklama kararı aldı. 9 Nisan’da Leniye Umerova hakkında yeni bir dava açıldı ve 11 Nisan’da başka bir mahkeme, Umerova hakkında 15 gün tutuklama kararı aldı. İşgalci mahkeme, o tarihten sonra Umerova'nın tutukluluk süresini uzatmaya devam ediyor.

Mayıs 2023’te FSB’nin Leniye Umerova'yı Moskova’daki Lefortovo tutukevine sevk ettiği ve ona “casusluk” suçlaması yönelttiği ortaya çıktı. Dava dosyalarında “devlet sırrı” olarak sınıflandırılan belgelerin olması bahanesiyle Leniye Umerova’nın duruşmaları kapalı şekilde yapılıyor.

ERDOĞAN'A YARDIM ÇAĞRISI

Kırım İnsan Hakları Grubu, Nisan 2023’te Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya'da yasa dışı bir şekilde alıkonulan Kırım Tatarı Leniye Umerova'nın serbest bırakılmasına yardım etmesi için çağrıda bulunmuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 8 Mart 2024 tarihinde İstanbul’da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasında Leniye Umerova’ya dikkat çekti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.