SON DAKİKA
Hava Durumu

Japonya ve Kamboçya Ukrayna'nın mayın temizleme çalışmalarına yardımcı olacak

Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa mayın temizleme bilgisi ve teknolojisinin paylaşılması konusunda Kamboçya ile ortak bir proje başlatıldığını duyurdu. 

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2024 11:47
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2024 12:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Japonya ve Kamboçya Ukrayna'nın mayın temizleme çalışmalarına yardımcı olacak

Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa 6 Temmuz Cumartesi günü, Ukrayna da dahil olmak üzere dünya çapındaki ülkelerle mayın temizleme bilgisi ve teknolojisinin paylaşılması konusunda Kamboçya ile ortak bir proje başlatıldığını duyurdu. 

Dünyanın önde gelen basın kuruluşu ABC Kamikawa'nın bu açıklamayı, ülkede on yıllardır süren iç savaşın ardından 1990'lı yıllarda kurulan Kamboçya Mayın Eylem Merkezi'ni ziyareti sırasında gerçekleştirdiğini bildirdi. Merkez, ülke genelinde dağılmış 4 ila 6 milyon kara mayını ve diğer patlamamış mühimmatın temizlenmesinden sorumlu.

Rus saldırıları nedeniyle yüksek yoğunlukta kara mayınları ve patlamamış mühimmat sorunuyla karşı karşıya kalan Ukrayna'nın 2022'de bomba imha uzmanları yetiştirmeye başladı. Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa, "Japonya Kamboçya Kara Mayını Girişimi kapsamında somut bir işbirliği olarak, Japonya Ukrayna'daki insani mayın temizleme çalışmalarına tam ölçekli yardım sağlayacaktır. Önümüzdeki hafta Ukrayna'ya büyük bir mayın temizleme makinesi vereceğiz ve önümüzdeki ay burada Kamboçya'da Ukraynalı personele makinenin nasıl kullanılacağı konusunda eğitim vereceğiz." açıklamasını yaptı.

Landmine Monitor adlı sivil toplum örgütü, 2022 raporunda Kamboçya ve Ukrayna'yı "büyük" mayın kirliliği olan dokuz ülke arasında sıralayarak, 100 kilometrekareden fazla temizlenmemiş tarla ve patlamamış mühimmatla başa çıkmanın zorluklarına dikkat çekti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.