SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler, Zaporijjya Nükleer Santrali'ndeki çalışanları tahliye etmeyi planlıyor!

Rus işgal güçleri, Zaporijjya Nükleer Santralinde bulunan “Rosatom” çalışanlarını tahliye etme hazırlıkları yapıyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2023 19:30
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2023 21:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler, Zaporijjya Nükleer Santrali'ndeki çalışanları tahliye etmeyi planlıyor!

İşgalci Rusya, Avrupa'nın en büyük enerji santrali olan Zaporijjya Nükleer Santrali'ni, bir yıldan uzun süredir işgal altında tutuyor. İşgalciler, tüm uluslararası normları ihlal ederek Zaporijjya Nükleer Santralini kalkan gibi kullanarak santrale, askerlerini ve askeri teçhizatını yerleştirdi. İşgalciler, santralin avlusuna konuşlandırılan teçhizat ile yakındaki yerleşim yerlerine saldırıyor.

Ukrayna'nın karşı saldırıya geçme planları, basında tartışılırken Rus işgal güçlerinin, Ukrayna'daki Zaporijjya Nükleer Santrali'nde bulunan “Rosatom” çalışanlarını tahliye etme planı hazırladığı bildirildi.

Ukrayna Ulusal Direniş Merkezinden yapılan açıklamada, “İşbirlikçileri ve santrale getirilen Rosatom çalışanları, yakın zamanda zorunlu tahliyenin başlayabileceği ve bu nedenle akrabalarının bir listesini vermeleri gerektiği ayrıca ilk işarette bölgeden ayrılmaya hazır olmaları gerektiği konusunda uyarıldı.” denildi.

RUS ASKERLERİ, NÜKLEER SANTRALİN PERSONELİNE BASKI UYGULUYOR

Rus işgal güçleri, 4 Mart 2022 tarihinde santrali kontrol altına almayı çalışırken, Ukrayna askerleriyle çatışmaya girerek Zaporijjya Nükleer Santrali'nin eğitim binasını vurmuştu. Aynı gün Rus askerleri, santrali kontrol altına almıştı. Rus işgal güçleri, baskı uygulamak ve Rus pasaportu çıkarmaya “ikna etmek” için Zaporijjya Nükleer Santrali'nde çalışmaya devam eden Ukrayna vatandaşı çalışanları kaçırarak onlara psikolojik ve fiziksel şiddet uyguluyor.

ZAPORİJJYA NÜKLEER SANTRALİ

Zaporijjya Nükleer Santrali, dünyanın dokuzuncu, Avrupa'nın ise en büyük nükleer enerji santrali konumunda. Ukrayna'nın güneydoğusunda, Rus işgal güçlerinin kontrolündeki bölgede yer alan Zaporijjya Nükleer Santrali, ülkeninın dört nükleer enerji santralinden biri. Tesislerin tamamı, Ukrayna'nın toplam enerji ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılıyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA), Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşı "bu derece büyük ve yerleşik nükleer enerji programına sahip bir ülkeye yönelik ilk savaş" olarak tanımlıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.