SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalci Rusya, Ukrayna'dan en az 1 milyar dolar değerinde tahıl kaçırdı!

Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, işgalci Rusya’nın Ukrayna'dan kaçırdığı tahılın miktarını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2023 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2023 14:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci Rusya, Ukrayna'dan en az 1 milyar dolar değerinde tahıl kaçırdı!

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı topyekun işgal girişiminin ardından küresel gıda güvenliği hala risk altında. Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, işgalci Rusya’nın Ukrayna’da işgal ettiği topraklardan en az 1 milyar dolar değerinde tahıl kaçırdığını açıkladı.

Başbakan Şmıgal, "İşgalciler, işgal edilen topraklardan her gün 12 bin ton tahılı çalıp çıkarmak için teknik araçlar geliştirdiler. Kısmen başarılı oldular çünkü Ukraynalıların kahramanca direnişi düşmanı geri çekilmeye zorladı. Ancak çalınan malların hacmi şaşırtıcı; yaklaşık 1 milyar dolar değerinde milyonlarca ton tahıl çalındı" açıklamasını yaptı.

UKRAYNA, KÜRESEL GIDA GÜVENLİĞİ SAĞLAYICISI OLMAYA DEVAM EDECEK

Şmıgal, işgalci Rusya’nın hırsızlıklarına ve engellerine rağmen Ukrayna’nın küresel gıda güvenliği sağlayıcılarından biri olmaya devam edeceğini vurguladı. Başbakan Şmıgal, bu yıl Ukrayna’da öngörülen üretimin geçen yılın göstergelerine göre yüzde 10 daha fazla olan 79 milyon ton olacağını bildirdi.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI 

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.