SON DAKİKA
Hava Durumu

Herson'da su seviyesi 20 santimetre düştü

Ukrayna, işgalci Rusya'nın önceki gün Kahovka Barajı'nı patlatarak bölgede büyük bir çevre felaketi yol açmasıyla ilgili güncel durumu paylaştı. Barajın patlamasıyla çok sayıda insan ve canlının hayatı tehlikeye girdi. Herson Bölge Askeri İdaresi, su seviyesinin 20 santimetre düştüğünü duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2023 14:32
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2023 15:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Herson'da su seviyesi 20 santimetre düştü

İşgalci Rusya'nın Kahovka Barajı'nı patlatmasıyla adeta suya gömülen Herson'da su seviyesinin nihayet 20 santimetre düştüğü açıklandı. Herson Bölge Askeri İdaresi Başkanı Oleksandr Prokudin, ciddi bir çevre felaketine sahne olan Herson'a ilişkin bölgedeki son durum hakkında bilgi verdi.

Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Prokudin, "Suyun gece boyunca 20 santimetre düştüğünü görüyoruz. Sabah itibarıyla bölgede su seviyesi 5.38 metre. Herson şehrinde 5.35 metre seviyesinde bulunuyor" bilgisini paylaştı. Ayrıca, bölgedeki 32 yerleşim yerinde 3 bin 624 evin su altında kaldığı ve 2 bin 352 kişinin ise tahliye edildiği öğrenildi. 550 civarında hayvan ise tahliye edildi.

Diğer yandan, bölgede birçok büyük hidroelektrik santralini yöneten Ukrayna devlet kuruluşu Ukrgidroenergo, Kahovka Barajı'ndaki su seviyesinin düşmeye devam ettiğini dile getirdi. Bu sabah 08.00 itibarıyla barajın Nikopol şehri yakınlarındaki su seviyesinin 11.74 metre olduğunu ifade eden Ukrgidroenergo, "Son bir günde barajdaki su seviyesi 1 metre daha düştü. 6 Haziran sabahından bu yana su 4,7 metre azaldı" açıklamasını yaptı.

İŞGALCİ RUSYA, KAHOVKA BARAJI'NI PATLATTI

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, 6 Haziran 2023 tarihinde Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, barajın ve hidroelektrik santralin makine dairesinin tamamen yok edildiği ve suların hızla aşağıya doğru aktığı görüldü.

Patlamadan bir süre sonra Kahovka Hidroelektrik Santrali suya gömüldü. Herson bölgesinin 600 kilometrekarelik kısmı su altında kaldı. Herson toprakların yüzde 32’si Dnipro Nehri’nin sağ yakasında, yüzde 68'i sol yakasında kalıyor. Herson Bölgesi Askeri İdaresinden yapılan açıklamada, 8 Haziran’da suyun ortalama 5,61 metre yükseldiği bildirilmişti. 

İşgalci Rusya’nın sebep olduğu felaketin tam ölçeği ancak sular indiğinde ortaya çıkacak. 

32 YERLEŞİM YERİ SU ALTINDA KALDI

Dnipro Nehri’nin sağ kıyısında bulunan Herson bölgesi toprakları Ukrayna kontrolü altında. Kahovka Barajı'nın (Kakhovka Barajı) Rusya tarafından patlatılması sonucu, bu bölgede  32 yerleşim yeri su altında kaldı. Ukrayna tahliyelere devam ederken işgalci Rus ordusu, su altında kalan yerleşim yerlerini bombalamayı sürdürüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.