SON DAKİKA
Hava Durumu

Herson'da sel basan 7 köyde hayat normale dönüyor

İşgalci Rusya'nın Kahovka Barajı'nı patlatması sonucunda Herson bölgesinde çok sayıda yerleşim birimi su altında kaldı. Ukrayna hükumeti, Herson'daki 7 köyden suyun tamamen çekildiğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2023 15:25
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2023 16:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Herson'da sel basan 7 köyde hayat normale dönüyor

İşgalci Rusya'nın Kahovka Barajı'nı patlatmasıyla bölgede büyük bir çevre felaketi yaşandı ve bir çok yerleşim yeri su altına kaldı. Rusya'nın oluşturduğu felaket karşısında Ukrayna'da birçok insan evini yurdunu terk etmek zorunda kaldı. Aradan geçen sürede, su altında kalan şehirler ve yerleşim birimlerinden yavaş yavaş suyun çekilmeye başladığı öğrenildi.

HERSON'DAKİ 7 KÖYDEN SU TAMAMEN ÇEKİLDİ

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Herson bölgesindeki Dnipro Nehri'nin sağ yakasındaki 28 yerleşim biriminin su altında kalmaya devam ettiğini kaydetti. Bölgede 2 binden fazla kişinin tahliye edildiği belirtilen açıklamada, "Herson'daki Olgivka, Mıkolayivka, Lvovo, Burgunka, Stepanivka, Bobroviy Kut ve Zapovit köylerinden su tamamen çekilmiştir” denildi.

BÖLGEDEKİ BİRİNCİL ENDİŞE SU KAYNAKLI POTANSİYEL HASTALIKLAR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Ukrayna Temsilcisi Jarno Habicht, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde yapılan haftalık toplantıda konuya ilişkin değerlendirme yaptı. Habicht, bölgede su kaynaklı hastalıkların yayılacağını bildirdi. Habicht, "Şimdiye kadar bu tarz salgınlara dair herhangi bir rapor bulunmuyor ancak DSÖ, salgınlara müdahale için hazır durumda. DSÖ, suyla bulaşan hastalıklarla ilgili toplumda farkındalığı artırmak için çalışmalarını sürdürüyor" ifadelerini kullandı. 

DSÖ, UKRAYNA VATANDAŞLARI İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR

Ukrayna Temsilcisi Habicht, bölgede yüz binlerce vatandaşın içme suyuna ihtiyaç duyduğuna işaret ederek, patlatılan barajın çevresinde 30 yerleşim biriminin su altında kaldığını belirtti. Konuya ilişkin olarak Habicht, DSÖ'nün yerel halk sağlığı ekipleriyle çalışmalar yürüttüğünü ve bu bağlamda kolera kitleri dağıttıklarını söyledi.

İŞGALCİ RUSYA, KAHOVKA BARAJI'NI PATLATTI

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, 6 Haziran 2023 tarihinde Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, barajın ve hidroelektrik santralin makine dairesinin tamamen yok edildiği ve suyun hızla aşağıya doğru aktığı görüldü.

Patlamadan bir süre sonra Kahovka Hidroelektrik Santrali suya gömüldü. Herson bölgesinin 600 kilometrekarelik kısmı su altında kaldı. Herson topraklarının yüzde 32’si Dnipro Nehri’nin sağ yakasında, yüzde 68'i sol yakasında kalıyor. Herson Bölgesi Askeri İdaresinden yapılan açıklamada, 8 Haziran’da suyun ortalama 5.61 metre yükseldiği bildirilmişti. İşgalci Rusya’nın sebep olduğu felaketin tam ölçeği ancak su indiğinde ortaya çıkacak. 

Dnipro Nehri’nin sağ kıyısında bulunan Herson bölgesi toprakları Ukrayna kontrolü altında. Kahovka Barajı'nın Rusya tarafından patlatılması sonucu, bu bölgede onlarca yerleşim yeri su altında kaldı. Ukrayna tahliyelere devam ederken işgalci Rus ordusu, su altında kalan yerleşim yerlerini bombalıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.