SON DAKİKA
Hava Durumu

EURO 2024'te Azov Taburu ayrıntısı!

Ukrayna'nın EURO 2024'te Belçika ile karşılaştığı maçta, tribünlerde Mariupol'un savunmasında kilit rol oynayan Azov Taburunda görev yaparken Rus işgalciler tarafından öldürülen Nazariy Grıntsevıç'ın yer aldığı bir pankart açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2024 22:06
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2024 23:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
EURO 2024'te Azov Taburu ayrıntısı!

Ukrayna, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) E Grubu üçüncü maçında Belçika ile 0-0 berabere kaldı. Almanya'nın Stuttgart kentinde bulunan Stuttgart Arena’da oynanan mücadele sonrasında Ukrayna 4 puan ve -2 averajla grubu son sırada tamamlayarak turnuvaya veda etti.

TURNUVA TARİHİNDE BİR İLK

Tamamlanan karşılaşmalar neticesinde, turnuva tarihinde bir ilk yaşanarak gruptaki tüm takımların aynı puanda tamamlamasına rağmen Ukrayna averajla elendi.

Romanya'nın lider, Belçika'nın ise ikinci çıktığı grupta Slovakya da en iyi 4 üçüncü arasına girerek tur atladı.

MARİUPOL SAVUNUCULARI UNUTULMADI

Mücadeleyi takip etmek üzere tribünlerde yerini alan Ukraynalı taraftarlar, Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana sürdürdüğü topyekûn saldırılar ve işgal girişimi karşısında vatan savunmasını sürdüren Ukraynalı askerleri unutmadı. 

Taraftarlar, Mariupol'un savunmasında kilit rol oynayan Azov Taburunda görev yaparken Rus işgalciler tarafından öldürülen 21 yaşındaki Nazariy Grıntsevıç'ın yer aldığı bir pankart açtı.

"Barışın bir bedeli vardır" yazılı pankartta yer alan Nazariy Grıntsevıç'in fotoğrafı ise, Ukrayna futbol kulüplerinin taraftarı olan ve Rus saldırılarında hayatını kaybeden 182 Ukraynalı askerin fotoğraflarının kolajıyla oluşturuldu.

AZOV TABURU NEDİR?

Azov Taburu, Rusya Kırım’ı işgal ederek Donbas’a askerî güçlerini sokmasından sonra Ukrayna toprak bütünlüğünü savunmak için oluşturuldu. İlk önce gönüllülerden oluşan tabur daha sonra Ukrayna ordusuna bağlandı.

Tabur, Ukrayna'nın en etkili ve popüler savaş birimleri arasında yer almasına karşın gönüllü bir askerî birlik olması ve uyguladığı bazı taktikleri nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı. Rusya ve Kremlin’e bağlı propaganda haber ajansları ise Azov Taburunun sözde "neo-nazi" oluşum olduğunu ileri sürüyor.

AZOV TABURU ÜYESİ ASKERÎ DOKTOR QHA'YA KONUŞMUŞTU

Kırım Tatar askerî doktor Asan İsenacıyev, 24 Şubat 2022'de başlayan ve iki aydan uzun süre Rus işgal güçleri tarafından kuşatılarak ağır saldırılara maruz kalan Mariupol kentindeki Azovstal Çelik Fabrikası’ndayken Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yaptığı yardım çağrısıyla gündeme gelmişti. Asan İsenacıyev 7 ay Rus esaretinde kaldıktan sonra 31 Aralık 2022’de gerçekleşen esir takası sırasında Ukrayna’ya iade edildi.

Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan Asan İsenacıyev, orduya nasıl yazıldığını, savaş başladığı zaman nerede görev yaptığını, kuşatma altındaki Azovstal Çelik Fabrikasında hangi şartlar altında yaralıları tedavi etmek zorunda kaldığını ve Rus esaretinde gördüğü insanlık dışı muameleleri anlatmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.