SON DAKİKA
Hava Durumu

Davos'ta gündem Ukrayna'nın Barış Formülü olacak

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın sunduğu 10 maddelik Barış Formülü, dış politika ve ulusal güvenlik danışmanlarının katılımıyla Davos’ta düzenlenecek olan zirvede ele alınacak.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2024 12:21
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2024 12:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Davos'ta gündem Ukrayna'nın Barış Formülü olacak

"Ukrayna Barış Formülü" konulu dördüncü uluslararası zirve, 14 Ocak 2024 tarihinde İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenecek. Dünya Ekonomik Forumu'nun oturum aralarında gerçekleşecek olan zirve, farklı ülkelerin dış politika ve ulusal güvenlik danışmanlarının katılımına sahne olacak. Bu zirvede, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın önerdiği barış formülü de ele alınacak.

İsviçre Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "İsviçre ve Ukrayna, Davos'ta 14 Ocak 2024'te, ‘Ukrayna Barış Formülü’ çerçevesinde ulusal güvenlik danışmanlarının dördüncü toplantısını gerçekleştirecek. İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis ve Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak'ın eşbaşkanlığında düzenlenecek olan konferansın amacı, Ukrayna'da kalıcı ve adil bir barışın sağlanması ilkeleri konusunda ulusal güvenlik danışmanları düzeyinde müzakerelerin sonuçlandırılmasıdır" denildi.

80'DEN FAZLA HEYET KATILACAK

Söz konusu ilkelerin barış sürecinin sonraki aşamalarını oluşturacağı kaydedilen açıklamada, “Bu hafta Davos’ta düzenlenecek olan ulusal güvenlik danışmanları zirvesine 80’den fazla heyet katılacak. Zirvede Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın 2022 yılının sonunda sunduğu barış formülü ele alınacak. Bu formül, Ukrayna'da kalıcı barışın sağlanmasına yönelik on ilkeden oluşuyor" ifadeleri kullanıldı.

UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 15 Kasım 2022’de katıldığı G20 Zirvesi'nde 10 maddeden oluşan Ukrayna Barış Formülü'nü sunmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, G20 Zirvesi'nde önerdiği barış formülünde; radyasyon ve nükleer güvenliği, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit etmesi konusunda belge imzalanması gibi başlıklardan söz etmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.