SON DAKİKA
Hava Durumu

Büyükelçi Bodnar, Baykar'ın Ukrayna'da kuracağı fabrika hakkında açıklama yaptı

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Türkiye ve Ukrayna'nın savunma sanayisindeki ortaklığı ve gündemdeki konulara ilişkin verdiği röportajda, Baykar Teknoloji firmasının Ukrayna'da açmayı planladığı fabrika hakkında konuştu. Bodnar, "Yakın gelecekte sadece fabrikayı değil aynı zamanda bu fabrikanın ürünlerini de göreceğimize inanıyoruz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2023 20:14
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2023 20:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Büyükelçi Bodnar, Baykar'ın Ukrayna'da kuracağı fabrika hakkında açıklama yaptı

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Türkiye ve Ukrayna arasında savunma sanayi işbirliğine yönelik verdiği röportajda, milli savaş uçağı KAAN için Ukrayna motorlarının kullanılabileceğini ifade etti. Bodnar, Baykar Teknoloji'nin Ukrayna'da inşa etmeyi planladığı fabrika hakkındaki soruya yanıt verdi.

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna topraklarının tamamına karşı başlattığı işgal girişiminin ardından Türkiye ile Ukrayna arasındaki savunma sanayi işbirliği yükselişe geçti. Savaşın ilk günlerinden itibaren Bayraktar TB2 SİHA'larının gösterdiği başarı adından söz ettirdi. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Türk savunma sanayisine olan ilgisi ve Türkiye ile Ukrayna arasındaki ortaklığa ilişkin demeçleri ile gündem geldi. 

"YAKIN GELECEKTE SADECE FABRİKAYI DEĞİL BU FABRİKANIN ÜRÜNLERİNİ DE GÖRECEĞİMİZE İNANIYORUZ"

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, DefenceTürk ekibine, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı topyekun savaş ve gündemdeki konulara ilişkin açıklama yaptı. Büyükelçi Bodnar, Türk savunma sanayisince geliştirilen KAAN savaş uçağı motorlarının Türkiye Ukrayna arasındaki işbirliğinde üretilmesi için çalışmaların yapıldığını kaydetmişti.

Büyükelçi röportajda, "Baykar’ın Ukrayna’da inşa etmeyi planladığı tesisle ilgili en son durum nedir?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Bu ziyaretten sonra çok sayıda çalışma ve oldukça önemli işler yaptık. 2022 Şubat’ında Erdoğan’ın ziyareti sırasında ilgili bir anlaşmayı imzaladık ve bu anlaşma her iki parlamento tarafından da onaylandı. Şu anda gerekli lisans konularını ve tüm belgeleri tamamlıyoruz. Baykar Makina tarafından kurulan bu özel şirket Ukrayna’da kuruldu. İlgili uzmanlar ve diğer şeyler de temin ediliyor ve şu anda teknik konular üzerinde çalışıyoruz. Yakın gelecekte sadece fabrikayı değil aynı zamanda bu fabrikanın ürünlerini de göreceğimize inanıyoruz. Ayrıca bir Ar-Ge merkezi kurma ve pilotların eğitimi için de planımız var.

Sadece Ukrayna’dan değil, aynı zamanda bu ürünlerin potansiyel alıcısı olabilecek diğer ülkelerden de. Bu da önemli çünkü bildiğiniz üzere bazı Baykar Makina ürünleri Ukrayna motorları, Ukrayna yedek parçaları, Ukrayna’ya özgü ekipmanları kullanmakta. Bu alanda işbirliği için iyi bir zemin olacağına inanıyoruz ve savunma kabiliyetimizi, Türk… savunma kabiliyetini ve teknolojik gelişmeleri güçlendireceğini düşünüyoruz. Çünkü bu tesis, genel anlamda savunma sanayileri için genellikle gereken diğer alanlarda da Ar-Ge için büyüyor."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.