SON DAKİKA
Hava Durumu

Blinken: Ukrayna'nın adil ve kalıcı bir barış çağrısını destekleme sorumluluğumuz var

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşı ve iş birliklerini eleştirdi. Blinken, kalıcı barış için Ukrayna'nın desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 14:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Blinken: Ukrayna'nın adil ve kalıcı bir barış çağrısını destekleme sorumluluğumuz var

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 24 Eylül 2024 tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)  Bakanlar Toplantısı'nda bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı saldırgan savaşın durdurulması gerektiğine değinirken Rusya'nın Kuzey Kore ve İran'la artan iş birliğine de dikkat çekti. 

"EĞER ÜLKELER RUSYA'YA DESTEK VERMEYİ BIRAKIRSA PUTİN'İN İŞGALİ KISA SÜREDE SONA ERECEKTİR"

Bakan Blinken; konuşmasında İran'ın 2022 yılından bu yana Rusya'ya insansız hava araçları (İHA) sağladığını ve Rusya'da İHA fabrikası açtığını, Kuzey Kore'nin ise balistik füzeler, fırlatıcılar ve milyonlarca top mermisi de dahil olmak üzere trenler dolusu silah ve mühimmat gönderdiğini ifade etti. Putin'in bu iki ülkeden aldığı destek ile Ukraynalı sivil halka katliam, acı ve yıkım yaşattığını vurguladı. Ayrıca kış yaklaşırken limanların, enerji alt yapısının ve tahıl ambarlarının yok edildiğini de belirtti. 

Rusya'ya yardım eden ülkelerin sadece Kuzey Kore ve İran olmadığını vurgulayan Blinken, konuşmasında "Eğer ülkeler Rusya'ya destek vermeyi bırakırsa Putin'in işgali kısa sürede sona erecektir. Eğer ülkeler Ukrayna'ya desteğini keserse, Ukrayna çok yakında sona erebilir." cümlelerini kullanarak Ukrayna'ya desteğin devam etmesini vurguladı.

"UKRAYNA'NIN ADİL VE KALICI BİR BARIŞ ÇAĞRISINI DESTEKLEME SORUMLULUĞUMUZ VAR"

ABD'nin savaşı sona erdirmek istediğini belirten Blinken, BM'nin temel ilkelerini baltalamak yerine destekleyen bir barış aranması gerektiğini vurguladı. Konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

İşte bu nedenle hepimizin, Rusya'nın saldırganlık savaşını sona erdirmek için Ukrayna'nın adil ve kalıcı bir barış çağrısını destekleme sorumluluğumuz var. Adil ve kalıcı bir barış, egemenlik, toprak bütünlüğü ve bağımsızlık ilkelerini güvence altına almalıdır.  Adil ve kalıcı bir barış, Ukrayna'nın kendi yolunu, kendi müttefiklerini ve kendi geleceğini seçme hakkını korumalıdır.  Adil ve kalıcı bir barış, Ukrayna'nın tam katılımını ve onayını gerektirir.  Adil ve kalıcı bir barış, Ukrayna'nın yeniden inşası ve toparlanması için destek sağlamalı ve Rusya'nın verdiği zararın bedelini ödemesi gerekiyor.  Adil ve kalıcı bir barış hem hesap verebilirliği hem de uzlaşmayı kapsamalıdır.  ABD, bu ilkeler temelinde barışı desteklemeyi amaçlayan her türlü ortakla çalışmaya hazır ve isteklidir. 

Blinken, Ukrayna'nın savaşı bitirmek için müzakerelere açık olduğunu fakat Putin'in barışa ilgi duymadığını belirtti. Putin'in Ukrayna'ya bakışını ise, "Putin, Ukrayna'nın gerçek bir devlet olmadığını iddia etmeye devam ediyor. Ukrayna halkının kendi kimliğine sahip olduğunu inkar etmeye devam ediyor. Putin'in gözünde, Ukrayna halkı -Ukrayna'nın kendisi gibi- var olmuyor." cümleleriyle özetledi.

Blinken konuşmasını "Bu çatışmanın sona ermesini isteyen ve bunu kalıcı bir şekilde yapmak isteyen tüm uluslar için en hızlı yol basittir: Putin'in saldırganlığını destekleyen ve körükleyenleri durdurun ve Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin ilkelerini destekleyen adil bir barış talep edin." mesajıyla sonlandırdı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.