SON DAKİKA
Hava Durumu

Avrupa Parlamentosundan silah yaptırımı çağrısı!

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda, Ukrayna'nın Batı silah sistemlerini Rusya'daki meşru askerî hedeflere karşı kullanılması yönündeki kısıtlamanın kaldırılması konusu ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 17:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Avrupa Parlamentosundan silah yaptırımı çağrısı!

Strazburg'da gerçekleşen Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda kabul edilen “AB Üye Devletleri tarafından Ukrayna'ya yönelik mali ve askeri desteğin sürdürülmesine ilişkin” kararda, Ukrayna'nın Batılı ortaklarından aldığı Batı silah sistemlerinin Rusya'daki meşru askerî hedeflere karşı kullanılması yönündeki kısıtlamaların kaldırılması konusu ele alındı. 

BU DURUM UKRAYNA'NIN MEŞRU MÜDAFAA HAKKINI TAM OLARAK KULLANABİLMESİNİ ENGELLİYOR

Kabul edilen kararın sekizinci paragrafında Ukrayna'nın saldırı mağduru olduğu kabul edilerek Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkına sahip olduğu, “Avrupa Parlamentosu üye devletlere, Ukrayna'ya tedarik edilen Batılı silah sistemlerinin Rusya topraklarındaki meşru askeri hedeflere karşı kullanılmasına yönelik kısıtlamaları derhal kaldırmaları çağrısında bulunur; zira bu durum Ukrayna'nın uluslararası kamu hukuku uyarınca meşru müdafaa hakkını tam olarak kullanabilmesini engellemekte ve Ukrayna'yı nüfusuna ve altyapısına yönelik saldırılara karşı savunmasız bırakmaktadır.” ifadeleriyle belirtildi. Belge; 425 milletvekili tarafından desteklendi, 131 milletvekili karşı oy kullandı, 63 milletvekili ise çekimser kaldı.

Genel Kurulda, AB ve ABD gibi ortakların yaptıkları askerî destekleri önemli fakat hâlâ yetersiz olarak tanımlanırken; mühimmat ve silah tedarikinde yaşanan yetersizliğe bir de kısıtlamaların eklenmesinin, Rusya'ya karşı sarf edilen çabaları baltalayabileceğine dikkat çekildi. Kararda ayrıca teslimatların hızlandırılması çağrısında bulunuldu. 

RUSYA'YA AMBARGO UYGULANMASI ÇAĞRISI!

Avrupa Parlamentosu üyeleri, aynı zamanda Rusya'nın sıvılştırılmış doğal gazına ambargo uygulanması ve Gazprom şirketine yaptırım yapılmasına ek olarak "Rusya'nın petrol ve doğal gaz ihracat kısıtlamalarını aşmak için kullandığı gemilere yönelik hedefli yaptırımlar uygulanması" çağrısında bulundu.

Son olarak, Strazburg'da düzenlenen Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunun sonunda Ukrayna'ya sağlanan desteğin sürdürülmesi kararı oy çokluğu ile kabul edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.