SON DAKİKA
Hava Durumu

Almanya Ukrayna'ya için ek fon ayırmayacak

Almanya'nın mevcut bütçe planlamasında Ukrayna'ya destek için yeni kaynak ayrılması öngörülmüyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2024 13:38
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2024 13:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Almanya Ukrayna'ya için ek fon ayırmayacak

Alman federal hükûmetinin mevcut bütçe planlaması Ukrayna'yı desteklemek için yeni fonların tahsis edilmesini öngörmezken, muhalefet Kıyiv'e mali ve askerî desteğin dondurulmasını gündeme taşıdı.

Almanya merkezli basın kuruluşu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Alman Savunma Bakanlığının Ukrayna'ya askerî yardım için yapacağı ek başvuruların artık onaylanmayacağını gündeme taşıdı. Halihazırda onaylanmış olan yardımların teslim edilmeye devam edileceği belirtilirken, söz konusu kararın Almanya Şansölyesi (Başbakanı) Olaf Scholz'un talebi üzerine alındığı kaydedildi.

Şansölyelik ve Maliye Bakanlığının aldığı kemer sıkma tedbirleri kapsamında alınan kararın, Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner tarafından Savunma Bakanı Boris Pistorius'a iletildiği iddia edilen habere göre, Christian Lindner, Ukrayna için tahsis fonlarda ani bir azalma beklemiyor. Bununla birlikte, para artık federal bütçeden değil, Rusya Merkez Bankasının dondurulmuş varlıklarından sağlanacak.

UKRAYNA'YA RUSYA'NIN DONDURULAN VARLIKLARINDAN 50 MİLYAR DOLARLIK KREDİ VERİLECEK

İtalya'da 13 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşen G7 Liderler Zirvesi'nde Ukrayna'nın mali olarak desteklenmesine yönelik bir planda uzlaşı sağlanmıştı.

G7 ülkeleri, Rusya Merkez Bankasının dondurulmuş varlıklarının faiz gelirlerini teminat olarak kullanarak, 2024 sonuna kadar Ukrayna'ya 50 milyar dolar kredi verme konusunda anlaşma yapmıştı.

Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya yönelik olarak topyekûn saldırı ve işgal girişimi başlatmasından bu yana Batı ülkeleri yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığını dondurdu. Bu tutarın yaklaşık 200 milyar doları AB ülkelerinde bulunuyor.

Dondurulan varlıklar, her yıl milyarlarca dolar faiz geliri sağlıyor. Başta ABD olmak üzere G7 ülkeleri bu geliri Ukrayna'yı desteklemek için kullanmak istiyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.