SON DAKİKA
Hava Durumu

Almanya'dan Polonya'nın Ukrayna'ya Leopard göndermesine onay

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Polonya'nın Ukrayna'ya Alman menşeli Leopard tankı göndermesine onay verileceğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2023 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2023 11:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Almanya'dan Polonya'nın Ukrayna'ya Leopard göndermesine onay

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Fransa'nın haber kanalı ILC muhabirinin Polonya'nın Ukrayna'ya Leopard tank göndermesi halinde ne tepki vereceği sorusuna, "Şu anda bu soru sorulmadı ancak sorulsaydı buna engel olmazdık" cevabını verdi.

Rus saldırıları altındaki Ukrayna, işgalcilere karşı yaklaşık bir yıldır yoğun bir mücadele veriyor. Topraklarını savunan Ukraynalı askerler, Rus ordusuna karşı yeni üretim askeri teçhizat kullanıyor. Buna bağlı olarak Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın çağrısına karşılık veren Batılı müttefik ülkeler askeri teçhizat göndermeye devam ediyor.

ALMANYA, POLONYA'NIN UKRAYNA'YA LEOPARD TANKI VERMESİNİ ONAYLADI

Bu kapsamda Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ukrayna müttefiki ülkelerden biri olan Polonya'nın Alman menşeli Leopard tankı göndermesi halinde buna karşı çıkmayacaklarını belirtti. Fransa haber kanalı La Chaîne Info'nun (LCI) muhabirinin, Polonya'nın Leopard tank göndermesi durumunda Almanya'nı tepkisini sorması üzerine Bakan Baerbock, "Şu anda bu soru sorulmadı ancak sorulsaydı buna engel olmazdık" yanıtını verdi.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ukrayna'nın kanlar içinde ölmesine seyirci kalmayacağız. Leopardlar konusunda Alman anlaşmasını sağlayamazsak, modern tanklarının bir kısmını savaşan Ukrayna'ya bağışlamaya hazır ülkelerden oluşan 'daha küçük bir koalisyon' kuracağız" ifadelerini kullandı. 

ÜÇ ÜLKEDEN UKRAYNA'YA LEOPARD TANKI GÖNDERME ÇAĞRISI 

Litvanya, Letonya ve Estonya bakanları ise Ukrayna'ya Leopard tankı gönderilmesi için Almanya'ya çağrıda bulunmuştu. Üç ülkenin bakanları, sosyal medya hesabındaki paylaşımlarında, "Almanya'yı Ukrayna'ya Leopard tankları sağlamaya çağırıyoruz. Bu, Rus saldırganlığını durdurmak, Ukrayna'ya yardım etmek ve Avrupa'da barışı hızla yeniden sağlamak için gereklidir. Avrupa'nın önde gelen gücü olarak Almanya'nın bu konuda özel sorumluluğu vardır" ifadeleri yer aldı.

UKRAYNA'YA DESTEK OLMAK İSTEYEN ÜLKELER LEOPARD TANK İÇİN ALMANYA'DAN ONAY BEKLİYOR

Polonya ve Finlandiya gibi Avrupalı müttefikler, Ukrayna'ya tank vermek içi hazır olduklarını ve Almanya'dan onay beklediklerini ifade etmişti. AB ve NATO üyesi ülkeler; Danimarka, Finlandiya, Yunanistan, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İsveç, İspanya, Çekya, Türkiye ve Macaristan gibi ülkelerde toplamda yaklaşık 2 bin 670 Leopard 2 tank bulunuyor. Ukrayna'ya destek olmak bu ülkeler Leopard tank için Almanya'nın onayını bekliyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.